Glumac Aleksandar Dimitrijević širu publiku osvojio je ulogom sitnog kriminalca Šoka u triler seriji „Klan“. Njegova autentična gluma, kao i sama pojava, osveženje je na dramskoj sceni Srbije.

Kako je izgledalo odrastanje u provincijskom gradu?

Prelepo, srećan sam što sam odrastao i formirao se kao ličnost u gradu kao što je Ivanjica. Ona je geografski na takvoj poziciji da su ljudi u njoj upućeni jedni na druge. U takvim okolnostima ceni se poštenje, čojstvo i dostojanstvo.

Malo njih zna da si osnovao pozorište u svom rodnom gradu. Kako je došlo do toga?

Amatersko pozorište mladih osnovao sam 2009. godine uz pomoć profesorke srpskog jezika i književnosti Daliborke Pavićević i lokalne kancelarije za mlade u Ivanjici. Prvu predstavu – „Pokondirena tikva“, režirala je profesorka. Do tog trenutka u poslednjih nekoliko decenija u Ivanjici nije postojao nikakav vid pozorišta. Nakon što je „Kudes“ obnovio festival Nušićijadu u Ivanjici, preorijentisali smo se na Nušićeve komedije koje smo igrali na festivalu svake godine pored drugih profesionalnih pozorišta.

Da li si očekivao ovako vrtoglav uspeh tvog lika u seriji „Klan“?

Kada sam prvi put pročitao scenario, odmah sam poželeo da pogledam seriju. Već tada mi je bilo jasno da će ona napraviti pravi bum. Kada se na to doda rediteljska zamisao Bobana Skerlića, kao i predanost i požrtvovanost koju je cela ekipa unela u rad, znao sam da će sve to skupa biti više nego dobitna kombinacija.

aleksandar dimitrijevic
Goran Popovski 

Kako si reagovao kada su te pozvali na kasting?

Nisam imao neko preterano uzbuđenje. Već tada sam postao programiran da na kastingu uradim najbolji mogući posao, a da emocije i ostale stvari ostavim po strani. Bolje je pitanje kako sam reagovao kada su mi javili da sam dobio ulogu (smeh).

Šta ti je najuzbudljivije u liku Šoka koga glumiš i koliko tu ima istine sa stvarnim događajima?

Mogućnost velikog broja promena stanja, kao i dobro postavljeni odnosi između Šoka i drugih likova me je odmah privukla ka tom liku. Šok je osoba koja je pod velikim nabojem, a takvi likovi su jako interesantni za igru. On je kao nenavođeni projektil, može da bude veoma razoran po okolinu.

Koji su ti dalji planovi?

Nastavak snimanja serije „Klan“, serija „Košare“, kao i igranje predstave „Emigranti“. U planu postoje još dva nova projekta, koji će startovati nakon gore pomenutih.

aleksandar dimitrijevic
Goran Popovski