Rafaela Kara ostavila je neizbrisiv trag u italijanskoj pop kulturi i na tamošnjoj mužičkoj sceni. Preminula je u 79. godini posle duže bolesti, a njen suprug Serđo kratko je rekao da će njen "izvanredni talenat zauvek sijati".

Plavokosa dama znala je podjednako dobro da peva, pleše i glumi bila je višestruko talentovala, a pored toga bila je prava lepotica, a mnogi Italijani su je 50-tih godina kada je stupila na scenu smatrali pravim draguljem.

Krajem 60-ih godina ova pevačica otputovala je u Ameriku na mesec dana gde je iz dana u dan gledala tada popularan mjuzikl "Kosa", a vratila se u rodnu Italiju uverena da je tamošnjoj sceni neophodna nova, uzbudljivija energija.

"Bila je prva pop ikona, ali volele su je i domaćice. Donela je revoluciju u televizijskom zabavnom programu", napisala je italijanska štampa 2008. godine.

raefela kara
Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Ni od koga ne dobijam inspiraciju, razgovaram sa decom, sa očevima koji gledaju utakmice, sa njihovim ženama, sa italijanskim porodicama koje vole da gledaju televiziju", rekla je sama Kara 1974. godine o svojoj viziji zabavnog programa, piše "The Guardian".

Estradni šou "Canzonissima" koji je Fafaela donela na tržište Evrope bilo je do tada nešto neviđeno, a bio je nadahnut brodvejskom scenom. Tamošnje konzervativne italijanske nacionalne stanice na čelu sa rukovodstvom RAI i Vatikanom bili su na ivici da naprave skandal.

Poznata lepotica napravila je revoluciju i na polju stila za scenu - nosila je korsete za struk, provokativne kombinezone, perje, šljokice, izazovne izreze na odeći, odnosno težila je stilu koji je bio savršena mešavina izazovnog i seksi sa onim prihvatljivim i pristupačnim. Učila je žene da nije skandalozno da imaju inicijativu u spavaćoj sobi, da je normalno da se zaljube u gej muškarca, i da nisu sve veze zdrave veze.

"Mislim da je Rafaela učinila više za oslobođanje žena nego mnoge feministkinje", rekao je pre nekoliko godine umetnik Frančesko Vecoli.

rafaela kara
Avalon.red / Avalon / Profimedia 

I pored svih za tadašnje poimanje skandala, angažovana je sa pevačem Encom Paolom Turčijem sa kojim je izvela pesmu prilikom koje su se dodirivali što kamera čak i nije snimila kako se Italijani ne bi prenerazili.

Pesma je podigla buru jer je Rafaela erotičnim glasom izgovarala stihove: "Želim te... Izmislila sam ovaj ples za tebe", a do tada žene prosto nisu pevale stihove obojene fizičkom žudnjom.

rafeale kara
Camilla Morandi / Avalon / Profimedia 

Nedugo zatim je otpevala svoj čuveni hit "A Far l’Amore Comincia Tu", kojim je pozivala žene da otvoreno pokažu svoju seksualnost. Dok su se u konzervativnoj Italiji tada gledali sa podozrenjem u Španiji je bila ogromna zvezda, a njen uticaj na njihovu pop kulturu bio je toliki da je 2018. godine od španskog kralja dobila orden dame.

"Imala sam sreće, moja emisija je emitovana odmah nakon važnih fudbalskih utakmica, poput Reala-Barselone, otuda i moj uspeh", rekla je ona skromno za italijanske medije 2018. godine.

Njena pesma iz 1978. "Tanti Auguri " kojom je otvarala emisiju "Ma Che Sera" postala je himna seksa i seksualnosti. "Putujući ovim svetom, uverila sam se da nema rata ni mržnje kada je u spavaćoj sobi vruće", pevušila je stihove ovog hita.

"Možete li da zamislite plavokosu ženu koja u 20:30 uveče peva ovu pesmu na italijanskoj televiziji za 30 miliona gledalaca? To je tako inovativan, oslobodilački čin. Zamislite sve one žene na periferiji Rima ili u Breši koje su mislile da je vođenje ljubavi čin koji može da se izvodi samo sa svojim muževima i to na vrlo loš način", kaže Vecolo.

Rafaela Kara je zaista za vreme u kom se probijala na scnu bila pravo otkrovenje za sve žene koje su se ustručavale da žive slobodnije i ispunjenije, uz pomoć pesama kojima niko nije mogao da odoli.