Australijska influeserka Bel Gibson šokirala je svet svojom podmuklom i lažnom pričom koju je plasirala svojim obožavateljima na društvenim mrežama.

Naime, tvrdila je kako su joj preostala samo četiri meseca života, ali da je sama uspela da izleči neoperativni tumor mozga, i to zdravom ishranom.

Bila je to lažna priča na kojoj je Bel zarađivala novac prodajući čudesni recept o čudesnom životu nakon izlečenja o kojem je navodno bolesna maštala celo vreme.

"Crpila sam snagu iz ideje da spasim svoj život ishranom, odlučnošću i ljubavlju", navela je u knjizi recepata koju je objavila i prodavala, nažalost, stvarno bolesnim ljudima.

bel gibson prevera
Splash News / Splash / Profimedia 

Bel je čak osmislila i aplikaciju koju su podržali neki od najvećih tehnoloških divova poput Applea, koji su takođe bez sumnje naseli na njene laži.

Ipak, razotkrivena je 2015. godine kada su australijski mediji utvrdili da je Bel lagala svojim pratiocima, čak i to da je deo zarade darivala u dobrotvorne svrhe. Nakon brzog raspleta priče objavljeno je i da nikada nije imala tumor.

Ona je svoju "potresnu" ispovest objavila 2014. godine tvrdeći da su joj dijagnostikovani karcinomi u krvi, slezeni, mozgu, na materici i jetri.

Dve godine kasnije vlada ju je kaznila novčanim iznosom od 240 hiljada funti zbog zavaravanja javnosti o doniranju novca i proglašena je krivom za kršenje pet stavki iz potrošačkog zakona.

Sudija koji je radio na slučaju zaključio je kako postoji mogućnost da je Bel samu sebe uverila u zablude u vlastitom zdravlju i verovala da je bolesna.

bel gibson
BECK / Backgrid Australia / Profimedia 

U celoj priči najgora su svedočanstva osoba koje su pratile Belin primer i savete, što je na kraju dovelo do pogoršanja njihova zdravlja. Među njima je i mlada Britanka Maksin, koja je otvoreno progovorila za BBC.

"Započela sam dijetu i izbacila gomilu navodnih štetnih proizvoda, one životinjskog porekla, gluten i ugljene hidrate. Bilo je to ekstremno. Ubrzo sam postala toliko pothranjena da sam izgubila i menstriaciju i zdravlje je počelo da mi se pogoršava", ispričala je.

Ni dan danas niko ne zna šta je Bel potstaklo na takav strašni potez i prevaru, a australijske vlasti su joj u maju ove godine počele da oduzimaju imovinu jer nije platila novčanu kaznu koju joj je odredila vlada njene zemlje.