Od glumaca iz Srbije najveća zvezda trenutno je Darko Perić. On tumači jednu od glavnih uloga lik Helsinkija, u najgledanijoj seriji na Netfliksu "La Casa de papel".

Helsinki je snažan i jak, ali u isto vreme duhovit i nežan lik. U seriji ne priča mnogo, ali kada govori češće priča na srpskom, nego na španskom, i mahom su u pitanju psovke na srpskom koje najčešće nasmeju gledaoce sa ovih prostora.

O liku Helsinkija se zna samo da je učestvovao u ratu na ovim prostorima, da je bio u zatvoru i da je homoseksualac, ali je uvek bio jedan od omiljenih likova svih obožavatelja.

Darko je poreklom iz Srbije, tačnije iz Kladova. O Darkovom detinjstvu i životu se malo zna u Srbiji. Rođen je 25. marta 1977. godine.

- Ja sam rođen u Jugoslaviji. Sebe i dalje smatram Jugoslovenom. Tata sada živi u Crnoj Gori, i to više nije ista zemlja. Sestra i majka žive u Novom Sadu. Žena mi je Rumunka, a sin polu-Srbin. Sebe smatram građaninom sveta. Više volim da kažem da sam glumac s Balkana, izjavio je ranije za medije Darko. 

Youtube, D'Avanzo/ Mangiarotti / IPA / PA Images / Profimedia Darko Perić

Iz Rumunije se prvo preselio u Berlin, a zatim je otišao u Barselonu, koja mu se toliko dopala, da je rešio da ostane tu da živi.  Pre više od deset godina dobio je prvu televizijsku ulogu u seriji koja se snimala u Barseloni.

Danas ga gledaoci širom sveta prepoznaju na ulici, sem u Beogradu, gde ga zaustavljaju samo stranci. Počeo je da snima u ozbiljnijim produkcijama i sarađivao je sa poznatim španskim, ali i svetskim zvezdama.

Darko je pre snimanja serije "La Casa de Papel" glumio u još jednoj seriji, koja je u španiji bila još gledanija "Mar de plástico".

- Radio sam dosta poznatih serija, pojavljivao se kao epizodni glumac dok se nije desila "La Casa de Papel", gde sam potpisao ugovor za sve epizode. Malo sam se smirio, dobio dete pre četiri godine, pa mi je trebala stabilnost. A kad ima posla, ima ga preko glave. Sada moram da kažem ne nekim projektima na koje bih pre godinu dana bez razmišljanja pristao, rekao je Darko.

Oženjen je ženom koja je poreklom iz Rumunije, i imaju jednog sina.

Agentkinja za glumce ga je primetila zbog interesatnog izgleda i ubacila u španski svet glume. Naime, on ima veliku prepoznatljivu bradu na licu i ogromnu tetovažu medveda na stomaku.

- Bradu nosim od 25. godine, nosio ju je moj tata, moj deda moreplovac. Dakle, ona nije nacionalistička, nije hipsterska brada, nosim je iz nekog svog fazona, rekao je Darko. 

darko peric i vasilije micic
Youtube 

Iako je postao veoma popularan i cenjen u Evropi, Darkovi planovi su da dalju karijeru nastavi u Holivudu. On podučava "či kung" širom sveta na master časovima pod nazivom “či kung, fizička i mentalna priprema za glumce”, a takođe gaji veliku strast prema košarci.