Milioni ljudi širom sveta u svake godine gledaju finale Evrovizije, najvećeg muzičkog takmičenja na svetu. Na Eurosongu je ove godine učestvovalo 39 zemalja, a pobedu je nakon 31 godine odnela Italija.

U nedelju su Maneskin i pevača Damiana Davida guglale stotine hiljada ljudi, a mnoge od njih je zanimalo i koliko je novca dobila italijanska ekipa za pobedu.

Odgovor koji je usledio iznenadio je mnoge, a to je da takmičari ne dobijaju ništa. 

maneskin
Profimedia 

Kako stoji na službenim stranicama Eurovizije, pobednik kući nosi "jedinstveni stakleni trofej u obliku mikrofona", a manje replike dobijaju autori pesme.

Država iz koje pobednik dolazi dobija čast da organizuje sledeći Eurosong i to je to. Na Eurosongu ne postoji novčana nagrada.

damian david
Sander KONING / AFP / Profimedia 

Britanski Metro piše kako je sama ideja pomenutog takmičenja koncipirana tako da pobednik zaradi novac slavom koju je stekao pobedom.

Neke države svoje evrovizijske pobednike dobro nagrade za međunarodni uspeh i promociju. Tako je Ruslana nakon pobede na Evrosongu dobila mesto u tamošnjem parlamentu, a Končita Vurst je od države dobila nagradu od 2.5 miliona evra nakon što je 2014. pobedila.