Svi parovi bilo da su u vezi ili braku teže ka tome da njihov odnos bude idiličan i srećan. Međutim, svaki ljubavni odnos vremenom se menja. Te je sasvim normalno da strast koju ste osećali prvog dana izbledi, a “leptirići u stomaku” nestanu.

Što znači da za uspešnu vezu ljubav nije dovoljna. Neophodno je da postoje i poverenje i strpljenje, a ključna stvar svakog odnosa je komunikacija.

Stručnjaci sve više govore o takozvanom "stonewalling-u" - koji je siguran recept za propast svakog odnosa. Javlja se u slučaju kada partner želi da razgovara o problemu koji postoji, a sa druge strane nailazi na tišinu. Oni jednostavno ćute, a često i fizički beže od razgovora tako što primera radi okreću leđa sagovorniku.

par
Freepik/rawpixel.com 

Povlačenje i odbijanje učestvovanja u razgovoru preti da preraste u obrazac ponašanja. Što može da dovede do nezadovljstva povređenog partnera.

Oni grade svojevrsni zid oko sebe i odbijaju bilo kakvu interakciju, a uprkos tome što u datom trenutku ovo može da rezultira stišavanjem strasti i smanjenjem inteziteta svađe, na duge staze ostavlja teške posledice.

Ovakvo izbegavanje problema obično je rezultat emocionalne preplavljenosti u lošoj situaciji. Pa zbog nemogućnosti da deluje racionalno, osoba odlučuje da se isključi iz komunikacije. Nije redak slučaj da se stonewalling javlja kao odgovor na prezir. Odnosno, u jednom trenutku tokom konflikta, partner postaje zloban i odnosi se sa nepoštovanjem.

momak i devojka
Shutterstock 

Istraživanja su pokazala da izbegavanje problema na ovaj način izaziva zdravstvene probleme sa srcem i autonomnim nervnim sistemom. Dok stres kojim je, tada, supružnik izložen stvara anksioznost i depresiju.

Šta je rešenje?

Da li vaš partner sve češće "poseže" za ovakvim načinom ponašanja, ili ste vi ti koji kod sebe prepoznajete ovaj obrazac?
Ako ste vi ti koji gradite zid oko sebe tokom rasprave, najbolje je da partneru to i najavite.

Kada osetite da ne želite da komunicirate dalje, jednostavno recite dečku/devojci da niste u stanju da polemišete i da ćete zaključiti temu i razgovor kada budete mogli. Ukoliko je razgovor za vas nemoguć čak i kada se strasti stišaju, razmislite o tome da potražite savet od terapeuta.

Ukoliko je vaš partner taj koji je sklon "stonewalling-u" ponovo se sve svodi na osvešćivanje tog problema. Zanimljivo je da određena istraživanja pokazuju da su muškarći češće skloni ovakvom ponašanju - čak 85 odsto slučajeva navodno čini jači pol.

ljubavni par u svađi
Freepik/master1305 

Imajte u vidu da jedino konstrukivni razgovor dovodi do rešenja problema. Zato, naučite da komunicirate međusobno, bez optuživanja i procenjivanja. Na taj način ćete isključiti defanzivno ponašanje. U suprotnom, prezir i optuživanje izazivaju odbrambene mehanizme kod partnera. Pa će se on povući iz komunikacije, tj. nastojaće po svaku cenu da izbegne problem.

Ovakvo ponašanje ne mora da znači da vašem partneru nije stalo do vas, već da je reč o o emotivnom bekstvu i distanciranju od problema. Druga strana se često oseća odbačeno, i pokušava da od partnera dobije potvrdu ljubavi, ali to može samo pogoršati stvari.

Tokom ove faze, najbolje je da prepoznate obrazac, smirite se koliko god možete (iako ćete verovatno dobiti poriv da sve više napadate), sačekate nekoliko sati i potom nežno i mirno pokušati da razgovarate sa partnerom.