Em kiša, em korona... ima li gore kombinacije? Nigde ne možete da mrdate, čak ni da prošetate...
Ipak, zna se šta uvek može da popravi raspoloženje - slatkiši ili neki dobar kolač. Još ako je jednostavno za napraviti, pa gde ćete bolje?
Nama je ovog puta zapao za oko predlog naše food i lifestyle blogerke Mile Vujisić, koja je na svom storiju podelila jednostavan recept za cimet rolnice.
Verujte nam, krenula nam je voda na usta.
Pa, ako ste za divnu kombinaciju cimeta i lisnatog testa, obratite pažnju na instrukcije.
Mila kaže da vam je za ovako nešto potrebno:
Za testo:
- 1 jaje
- 350 g brasna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 kesice praska za pecivo
- 60 g secera
- 30 g putera
- 1/4 kasicice soli
- 120 ml mleka
- 60 ml vode
Za premazivanje testa:
- 1 kasika arome vanile
- 150 g smedjeg secera
- 60 g putera
- 20 g cimeta
Preliv:
- 60 g putera
- 1 kasika arome vanile
- 350 g secera u prahu
- Mleko po ukusu (oko 5-10 kasicica)
Priprema:
U činijicu sipajte prethodno podgrejano mleko i vodu, tome dodajte kesicu kvasca i jednu kašiku šecera (od onih 60 g). Zatim ostavite 5-10 minuta, da kvasac počne da nadolazi. Zatim tome dodajte ostatak šećera, otopljen puter i jaje. Malo promešajte, pa sve to sipajte preko brašna u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i so.
Mutite mikserom (nastavcima za testo) oko 5 minuta. Zatim stavite krpu ili plastičnu foliju preko i ostavite da narasta oko sat vremena.
Otopite puter i pomešajte sa vanilom, šećerom i cimetom. (Takođe možete testo prvo premazati puterom pomešanim sa vanilom, pa preko posuti cimetom i šećerom). Oklagijom razvucite testo u pravougaonik i premažite.
Zatim zarolajte i nožem ili koncem secite na kriške oko 4-5 cm širine. Prebacite na pleh sa bar 4-5 santimetara razmaka, jer dosta narastu (po zelji i više ukoliko želite da svaka rolnica zasebno naraste i da se ne spoji sa drugom).
Opet preko stavite plastičnu foliju i ostavite bar jos 45 minuta da narasta. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta.
Za preliv pomešajte otopljeni puter sa sećerom u prahu i vanilom, a mleko dodajte do željene gustine. Mila kaže da joj je najlepse kada ostane malo gušće.
Takođe, na storiju je podelila i njenu mešavinu za nešto drugačiji preliv.
Mila kaže da je ovde pomešala Philadelphia sir sa malo otopljenog maslaca, aromom vanile i šećerom u prahu, pa je tek onda premazala cimet rolnice. A ako je suditi po sledećem storiju, ova kombinacija je pun pogodak.
Blogerka je napisala i da bi sledeći put probala sa već gotovim testom za picu, a možete koristiti i lisnato testo ukoliko niste vični pravljenju domaćeg.
Mi smo oduševljeni njenim predlogom, a vama samo možemo da kažemo: Bon Appétit!