Makaronsi su jedni od najfinijih francuskih kolačića, a možete ih pripremiti i sami kod kuće. Umesto fila možete staviti običan džem od kajsija i oni će biti preukusni.
Sastojci:
5 belanaca
100 g šećera
180 g mlevenih badema
260 g šećera u prahu
3 ili 4 kesice prehrambene boje ili boja u gelu
Za fil:
200 g čokolade
100 ml slatke pavlake
pola kašike tamnog ruma
Priprema:
Prvo sameljite (blanširane bez ljuske) bademe i prosejte ih. Prosejte i šećer u prahu. Umutite belanca, dodajte šećer, boju u prahu, potom bademe i šećer u prahu koje možete da mešate varjačom. Spremite dva pleha i obložite ih papirom za pečenje. Smesu stavite u špric kesu kojoj ste odsekli vrh, išpricajte kolačiće i ostavite ih da se suše makar 40 minuta. Pecite ih 150 stepeni 13-15 minuta. Za fil zagrejte slatku pavlaku i rum do vrenja, pa ih dodajte u posudu sa izlomljenom čokoladom. Poklopite i ostavite da se otopi. Kad se prohladi, sipajte u špric i nanosite na makaronse.