Andi- kandida dijeta sa sobom donosi dosta strogih pravila, ali ukoliko ste uporni i istrajni do rezultata sigurno dolazite. Ukoliko vas muči kandida, isprobajte jelovnik za 10 dana. Bez promene režima ishrane, ovu gljivicu skoro je nemoguće suzbiti.
Dijeta protiv kandide preporučuje sledeće namirnice:
Povrće:
Brokoli, blitva, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, mahunarke, kupus, krastavci. Zatim šargarepa – samo kuvana, spanać, rukole, kelj, rotkvice, karfiol, špargle.
Riba i meso:
Skoro sva riba, škampi, kozice, jastog, školjke, piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina.
Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće:
Semenke suncokreta ,lešnici, bademi, semenke bundeve, sezam, indijski orah, orasi, pekan orasi, brazilski orasi.
Mleko i mlečni proizvodi:
Probiotski jogurt, domaći kefir, tvrdi sirevi samo ako su dobro zagrejani.
Pijte što više tečnosti:
Voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera.
Zdrava ulja:
Maslinovo ulje, laneno i hladnoceđeno suncokretovo ulje.
Samo određene žitarice:
Isključivo sa celim zrnom: u manjim količinama ječam, riža, ovas, proso, heljda, raž i smeđa riža.
Ostale namirnice:
U vrlo malim i umerenim količinama: pečeni krompir, niskomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od riže i slično. Ove namirnice nisu na poželjnoj listi protiv kandide, stoga budite umereni.
Namirnice koje treba da izbegavate:
Šećer, med, melasu, slad od riže, pekmeze, džemove, bombone, čokoladu, žvake, puding, kekse, sladoled. Takođe opasni su sakriveni šećeri u prerađenoj hrani: dekstroza, laktoza, fruktoza, maltoza, sorbitol, manitol, galaktoza, sukroza, polisaharidi, monosaharidi..
Anti kandida dijeta isključuje voće u gotovo svim oblicima.
Sveže, kandirano u obliku voćnih sokova, kompota i sličnog. Limun, grejpfrut i limeta su dozvoljeni u manjim količinama i ponekad sveža zelena jabuka.
Mlečni napitci su veoma štetni: frapei, sveži sir...
Namirnice koje imaju skrob:
Belo i kukuruzno brašno, proizvodi rafiniranih žitarica (griz, palenta, pšenične pahuljice). Izbegavajte slane grickalice (perece, štapiće i čips), pasulj. Pasulj, grašak i krompir smete jesti u umerenim količinama.
Zaobiđite i zakiseljeno povrće, majonez, kečap, soja sos, umake i prelive za salate, kao i alkoholna pića. Kvasac, vitaminski dodaci, testa sa kvascem, hleb kao i gotovo sve vrste gljiva treba izbegavati.
Najomraženije su prerađevine: salame, mesni naresci, paštete i viršle koje su izuzetno štetne, gotova hrana, podgrejana jela, kikiriki, pistaći...
Jelovnik dijete protiv kandide
Prvi dan:
Doručak: limunada, posle pola sata galete od integralnog pirinča s puterom od badema pomešanim s kašikom kokosovog ulja.
Užina: limunada i jabuka.
Ručak: ćufte od tofu sira i povrća i proso sa povrćem po želji.
Večera: dva kuvana jajeta i zelena salata s rukolom i maslinovim uljem.
Drugi dan:
Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni integralni hleb sa namazom od semenki (kašika mlevenih semenki lana, šušama i bundeve pomeša se s kari začinom, maslinovim uljem, iseckanim peršunom i dmgim začinima po želji). Uz ovo jesti svežu salatu.
Užina: smuti od zamrznutih malina, narandže i šargarepe.
Ručak: dinstani batak i bareni brokoii s belim lukom i maslinovim uljem.
Večera: integralni domaći krekeri s brašnom od spelte i prosa i sa semenkama i šolja probiotskog jogurta.
Treći dan:
Doručak: sok od limuna, nakon pola sata probiotski jogurt sa tri kašike ovsenih pahuljica i kašikom lanenog brašna +10 sirovih badema.
Užina: limunada i pomoranđža.
Ručak: pastrmka i dinstani prokelj s belim lukom.
Večera: đuveč s prosom bez mesa.
Četvrti dan:
Doručak: redovno- limunada, a posle pola sata domaći integralni keksići zaslađeni stevijom.
Užina: smuti od jabuke, cvekle i šargarepe.
Ručak: čorba od sočiva i beskavasni hleb i kupus salata.
Večera: proja s prosenim brašnom i probiotski jogurt.
Peti dan:
Doručak: limunov sok, posle 30 minuta proso kuvan u biljnom mleku, zaslađen stevijom i pomešan s rogačem i mlevenim bademima.
Užina: zeleni smuti (pola banane, kriška avokada, peršun, jabuka, nekoliko listova spanaća).
Ručak: belo meso i bareni karfiol s belim lukom.
Večera: galete s bademovim puterom.
Šesti dan:
Doručak: limunada, posle pola sata ovsene pahuljice prokuvane u vodi. Pomešajte sa stevijom, bademima, mlevenim semenkama lana, susama i bundeve, rogačem i kokosovim uljem.
Užina: limunada i jabuka.
Ručak: pečena skuša i sveza salata po izboru.
Večera: beskvasni hleb sa tofu namazom i sveža salata.
Sedmi dan:
Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni hleb sa namazom od rogača, stevije, kakaoa i kokosovog ulja.
Užina: kivi i jabuka ili pomorandža.
Ručak: integralna testenina od spelte s pavlakom od tofua. Sirovi tofu se skuva pa se umuti s maslinovim uljem i malo soli + zelena salata i rukola.
Večera: dva kuvana jajeta i dinstano povrće po želji.
Osmi dan:
Doručak: podrazimeva se limunada, nakon nje proja s kuvanim prosom i kukuruznim brašnom i probiotski jogurt i semenke.
Užina: limunada i jabuka
Ručak: belo meso i povrće bareno na pari, sa prelivom od maslinovog ulja i belog luka.
Večera: integralni pirinač s kurkumom i povrćem.
Deveti dan:
Doručak: sok od svežeg limuna, pa nakon njega šejk od badema, biljnog mleka, avokada i pola banane.
Užina: tahebo čaj i jabuka.
Ručak: proso s povrćem i pečeni tofu mariniran u kariju i maslinovom ulju.
Večera: krekeri od prosenog i speltinog brašna.
Deseti dan:
Doručak: limunov sok, pa nakom pola sata galete od integralnog pirinča i bademov puter.
Užina: šejk od malina, narandže, jabuke.
Ručak: dinstano belo meso i salata od kupusa, šargarepe i cvekle.
Večera: probiotski jogurt sa semenkama, ovsenim pahuljicama i lanenim brašnom.
Pre početka anti kandida dijete, obavezno se posavetujte sa lekarom!
izvor: zena.blic.rs