Kada kažete minđuša, većini ljudi su asocijacija uši ili nos. Ipak, ako kažete pirsing, automatski se misli na usnu, obrvu ili nešto ekstremnije.

Bilo kako bilo, ovakav tip ukrasa nije svačiji "cup of tea", ali, ako je ovo način kojim želite da ukrasite svoje telo, dobro je imati par informacija pre nego što odete kod pirsera.

Na prvom mestu, uvek ali UVEK birajte proverene salone i vodite računa da se postupak obavlja u sterilnim uslovima. Sitna razlika u novcu, koju ćete uštedeti odabirom neproverenog salona, može vas kasnije koštati daleko više.

Takođe, bitno je da poslušate savete pirsera, koji će vam objasniti šta biste smeli, a šta ne da radite u prvom periodu dok pirsing ne zaraste, kao i kako da ga pravilno održavate.

Šta se sme, a šta ne sme?

Tokom perioda zarastanja, pirsing ne bi trebalo prečesto da dirate, vrtite rukama i slično, osim tokom čišćenja. Nije preporučljivo nanositi jake kreme i losione ili šminku na mesto pirsinga, jer je to u početku, rana kao i svaka druga. Takođe, tokom ovog perioda, izbegavajte bazene, reke, jezera i pretople kupke.

Minđušu ne bi trebalo da vadite i čistite više od dva do tri puta dnevno, jer time iritirate ranu i usporavate njeno zarastanje. Osim ukoliko vam pirser tako kaže, ne bi trebalo da preko nosite flaster ili bilo šta što blokira vazduh, jer je on bitan faktor kod zarastanja.

Prvu minđušu ne bi trebalo menjati 5 do 6 nedelja, a preporučljivo je da budu od hirurškog čelika ili titanijuma.

Čišćenje pirsinga

Pirsinge bi trebalo čistiti ujutru i uveče, toplom vodom i blagim neutralnim sapunom (kao što su bebi sapuni). Nakon toga, preporučuje se sterilizacija alkoholom i obavezno sušenje maramicom ili ubrusom. Peškire bi trebalo izbegavati jer zadržavaju bakterije.

Pirsinge treba očistititi povremeno i troprocentnim hidrogenom.

Ukoliko se oko rane stvaraju krastice, pažljivo ih uklonite štapićima za uši natopljenim fiziološkim rastvorom.

Kada su u pitanju pirsinzi u ustima, pravila su nešto drugačija. Nakon svakog jela trebalo bi da u ustima izmućkate fiziološki rastvor, a da barem prvih nekoliko dana izbegavate čvrstu i začinjenu hranu, kao i mlečne proizvode.

pirsing
Unsplash/Owen Vangioni 

Šta je normalno nakon bušenja pirsinga?

Manje krvarenje ili oteklina, bol ili peckanje, kao i curenje limfe, krastice i svrab, potpuno su normalne stvari nakon bušenja pirsinga. Ipak, ukoliko za nešto niste sigurni, obratite se lekaru.

Vrste pirsinga

Na fotografiji ispod, ispisani su nazivi svih pirsinga kada su u pitanju uši.

Pirsinzi mogu biti na bilo kom delu tela. Ipak, neki imaju svoja karakteristična imena. Pogotovo kada su u pitanju uši. Zato je bitno da znate kako se koji zove, da biste tačno znali šta da tražite od pirsera, ali i kasnije, kakva nega i održavanje su potrebni.

Kada su u u pitanju pirsinzi na usni, ovo su imena:

A bol?

Iako varira od osobe do osobe, mnogi su saglasni da najmanje bole nos kao i donji delovi resice, a da je sam osećaj veoma neprijatan. Ipak, kada su najbolniji pirsinzi u pitanju, tu su, bez pogovora bradavice i intimna regija.