Koliko puta vam se jeo dobar, sočan burger, bez odlaska u restoran? Sigurno ste se zapitali zašto burgeri u kućnoj radinosti nikad nemaju ukus kao kupovni, odnosno restoranski?

Priča uglavnom ide ovako: trudite se, okrećete, obrćete, dodajete razne začine, sosove i slično... ali burger nikako da bude onako mek i ukusan kao u restoranima.

Ali, pre nego što odlučite da dignete ruke od svega, vratite kecelju nazad i sledite ove savete. Pogotovo ako ste tokom karantina rešili da razvijate svoje "kulirnarske sposobnosti". 

Sastojci

Pa da krenemo ispočetka. Za dobar burger bitni su i dobri sastojci. Pa će vam za pripremu biti potrebna

  • Zemička
  • Juneće meso
  • Dimljeni sir
  • Slanina
  • Ajsberg salata
  • Crni luk
  • So i biber
  • Smeđi šećer
  • Burger sos
burger
Freepik/stockking front view burger on a stand

Priprema

Sledi onaj nešto teži deo, ali, samo polako. Sledite korake i videćete da ovo nije nikakva nauka, iako jeste stvar osećaja. Na prvom mestu, trebalo bi da karamelizujete luk.

Karamelizovan luk

Dakle, najpre očistite luk i iseckajte ga na kriškice, a potom ga propržite na vatri srednje jačine, u tiganju koji je podmazan puterom. Konkretna količina ne postoji, to je samo do vas - da li volite sa više ili manje luka. 

Takođe, ovde mnogi naprave grešku i puste da im luk izgori. Poenta je da ga pržite lagano, dok potpuno ne omekša, a ako vidite da gori, smanjite temperaturu ringle. Dodajte so i biber, a potom smeđi šećer, koji će pomoći u procesu karamelizacije.

burger
Freepik 

Bitno je da mešate sve vreme, i da budete strpljivi, jer iako je ovo najduži proces u pripremi, više je nego zlata vredan. Karamelizovan luk pravi drastičnu razliku i vrhunski je dodatak svakom burgeru. Najbolje stvari u životu zahtevaju vreme, a tako je i u ovom slučaju.

Kada je luk skoro gotov, dodajte iseckanu slaninicu, propržite sve zajedno i nakon petnaestak minuta sklonite sa vatre

Zemička

Mnogi prave grešku i misle da će sa hlebom ili nekim vrstama somuna dobiti onaj prepoznatljiv ukus. Ipak, zemičku u ovoj varijanti ništa ne može zameniti jer ima tu potrebnu mekoću ali i slatkoću koja daje specifičan ukus burgeru. 

Prerežite je na pola i premažite puterom, a potom istostirajte na vrelom  tiganju. 

Meso 

Iako je samo na vama koju vrstu mesa želite, preporuka je juneće, ako želite autentične burgere. Priprema je slična kao kod domaćih pljeskavica - oblikujte meso u burgerčiće, posolite i pobiberite po želji

Meso pecite na srednje jakoj vatri, bez dodavanja ulja ili drugih masnoća prilikom pečenja. Takođe, nema potrebe da ga prečesto okrećete, te je sasvim dovoljno da ga okrenete na svakih 3 do 5 minuta, u zavisnosti od debljine pljeskavice. Takđe, na ovo utiče i vaša lična preferencija - koliko pečeno želite da bude.

burger
Freepik 

Najbolja je zlatna sredina - niti prepečeno, a ni da ostane "krvavo", što se kaže. I naravno, savet zlata vredan - potrudite se da pljeskavice tokom pečenja ne pritiskate varjačom ili drugih kuhinjskim pomagalima, kako ne bi ispustilo sve sokove. U ovom slučaju, želite da ih zadržite tamo gde treba - u samom burgeru. 

Sir 

I ovde možete da eksperimentišete. Većina voli da doda dimljeni sir, ali možete da odaberete i neki drugi koji više volite. Gaudu ili nešto sasvim drugo - izbor je samo na vama, samo imajte u vidu da treba da se brzo i lepo istopi

Slaganje

Ukoliko ste sad zbunjeni - jer zašto bi nam, pobogu, bile potrebne instrukcije za slaganje, ukoliko želite autentičnost, ovo je najbolji redosled

  1. Donji deo tostirane zemičke
  2. Burger sos (može da posluži bilo koji klasični burger sos) 
  3. Seckana Ajsberg salata
  4. Meso sa otopljenim sirom preko
  5. Karamelizovan luk
  6. Slaninica
  7. Gornja polovina tostirane zemičke (možete dodati još malo sosa ako želite)
burger
Unsplash/ Pablo Merchán Montes 

Takođe je bitno da dodamo, da ukoliko ne želite kupovne burger sosove, ovako nešto možete napraviti i sami: pomešajte malo majoneza i senfa u odnosu 3:1 u korist majoneza, dodajte sitno seckane kisele krastavčiće, malo belog luka u prahu, kao i ceđeni limun - ne preterujte samo,i prstohvat bibera i peršuna.  

Za "stabilniji" burger možete ga probosti ražnjićem ili čačkalicom dok ne krenete da jedete. A uz sve to, zna se, možete napraviti i pomfrit. I ne zaboravite, pravi gurmani znaju da obrok nije finalan bez pića. Dakle - sok po izboru ili čak i pivo, volja vam. 

Jedina mana - verujemo da vam neće biti dovoljan samo jedan, pa je možda bolje da pripremite veću količinu. Šalu na stranu, probajte, napravite i javite nam da li vam se "recept" dopao.