Na internetu se već neko vreme vodi polemika o tome da su veganski burgeri štetniji, zbog toga što sadrže više soli nego što je to slučaj kod goveđih. Međutim, gotovo da je nemoguće odrediti koji burgeri sadrže više soli.

Naše istraživanje kaže da u većini slučajeva veganski burgeri jesu garantovano bolji izbor po pitanju zasićenih masti koje sadrže (one masti koje izbegavamo u širokom luku). U proseku, veganski burgeri sadrže 2,5% zasićenih masti, naravno, ako izuzmemo one kupljene u Meku.

Sledeća važna stavka jesu proteini. Namirnice koje se koriste za pravljenje biljnih burgera uglavnom imaju približno istu količinu proteina kao i burger od mesa. Govorimo o oko 17g proteina na 100g proizvoda – što je odličan rezultat za obe strane.

Biljni burgeri mogu da budu prava remek-dela vaše kuhinje, i zbog toga smo izdvojili dva recepta, u slučaju da želite da ih isprobate odmah!

1. Burgeri od tikvica i rikote

Sastojci: 2 šolje rendane tikvice - dobro oceđene, ½ kašičice soli, 6 kašika rikote, pola šolje rendanog parmezana, 2 veća jaja – blago umućena, 2 praziluka – dobro usitnjeni zeleni i beli deo, 1 kašika mlevenog belog luka, ¼ šolje zobenog brašna, , ½ šolje mrvica hleba, , 1+ ½ kaščica omiljenog gril začina, ½ kašičice ljute, začinske paprike (po želji), 1 kašika putera, 1 kašika maslinovog ulja, zemičke.

Priprema: Rendanu tikvicu ostaviti u cediljku i poprskati sa ½ kašičice soli i poklopite sa dva ubrusa i pritegnite uz pomoć tanjira, kako bi se što bolje ocedila. Sačekajte pola sata. Kada prođe pola sata još jednom pritisnite tanjir na dole i zatim prebacite rendanu tikvicu u posudu srednje veličine. U činiju zatim sipajte i sve ostale sastojke, izuzev maslinvog ulja i putera. Sa strane zagrejte na “tihoj vatri” tiganj koji ne lepi i dodajte puter i ulje. Kada vidite da su se ulje i puter zagrejali, nakvašenim rukama formirajte pljeskavice od količine smese koja popunjava polovinu šolje. Probajte da uskladite obim burgera obimu zemičke koje ste kupili. Pržite 4-6 minuta po jednoj strani, dok se ne formira fina, smeđa, hrskava površinasa obe strane burgera.

2. Burgeri od sočiva, graška i ovsenih pahuljica

Sastojci: Grašak, sočivo, ovsene pahuljice, crni luk, rendana šargarepa, suncokret, ulje, so, biber, mix začinskog bibera, vlašac, peršun, zemičke.

Priprema: Sočivo smo prethodno potopili u vodi, a zatim ga skuvali zajedno sa graškom (mada grašak možete i da izostavite). Ovsene pahuljice potopiti u vodi, pa ih dodati. Pomešati sve sastojke u blenderu i miksati da se sjedine. Smesu ostavite na pola sata u frižider, a zatim napravite burgere, pa u rernu.