Tokom života prosečna osoba pojede oko 160 kg čokolade. Švajcarci još uvek drže rekord – prosečan stanovnik ove države pojede oko 10 kg čokolade godišnje. Iako je neki nutricionisti kritikuju, postoje i oni koji se zalažu da je prava crna čokolada odlična za podizanje raspoloženja, gvožđa ali i više osmeha.

Čak i ako niste vešti u kuhinji, W! redakcija vam je spremila recept za koji vam je potrebno malo
dobre volje i nešto manje od 30 minuta.

Torta sa čokoladnom kremom i bademima

Sastojci:

½ šolje kokosovih pahuljica
1 ½ šolje mlevenih badema
prstohvat soli
2 kašike javorovog sirupa
2 kašike kokosovog ulja
½ šolje kokosovog mleka
2 kašike javorovog sirupa
150 g tamne čokolade

Za ukras: maline, kupine, pahuljice badema

Priprema:

Pripremite koru. Pomešajte kokos i mlevene bademe i prstohvat soli. Dodajte javorov sirup i kokosovo ulje, mešajte ponovo dok ne dobijete testo. Pripremljeno testo stavite u kalup prečnika 21 cm sa koksnim uljem i pritisnite na dno i stranice. Pecite 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180º C.

Pripremite fil

Stavite lomljenu čokoladu u posudu. Posebno prokuvajte kokosovo mleko i javorov sirup. Kada tečnost počne da bubri, sipajte pripremljenu čokoladu preko nje. Sačekajte malo i sve izmešajte da se dobije glatka masa. Prelijte preko pečene, ohlađene kore.

*Ukrasite malinama, kupinama i bademima.