Istraživanja kompanije Samsung su pokazala da velika većina korisnika rangira kameru i njene karakteristike u tri najbitnija faktora prilikom kupovine novog telefona.

Od lansiranja prve kamere na mobilnom telefonu, pod nazivom SCH-V200, 2000. godine, Samsung je ostao lider industrije, neumorno pomerajući granice mogućnosti kamera na mobilnim telefonima. Inovativne kamere Galaxy S serije su rezultat dugogodišnjih istraživanja i iskustva u pružanju korisnicima najsavremenijih rešenja.

Pogledajmo kako je izgledao istorijski razvoj kamera na Galaxy S seriji, od njenog nastanka, sve do najnovije Galaxy S21 serije.

samsung-galaxy-kamera-telefon-fotografija-recenzija-S-serija
samsung 

Galaxy S – Panorama snimak
Prvi Galaxy S uređaj je imao VGA frontalnu kameru, namenjenu za video pozive, kao i zadnju kameru od 5mp, sa mogućnošću snimanja HD videa, auto fokusa, ali i tada inovativni Panorama režim rada, za snimanje scena širih od prikazanog sadržaja na ekranu.

Galaxy S2 – Flash LED
Unapređena prednja kamera od 2mp, kao i zadnja od 8mp, nisu bile sve inovacije Galaxy S2 kamere. Flash LED lampa je bila ključno unapređenje, koje je omogućilo korisnicima da prave noćne snimke na kvalitetniji način.

Galaxy S3 – Burst shot
Treća generacija S serije je na polju kamere donela čuvenu Burst shot opciju, koja je snimala do 20 fotografija u roku od 3.3 sekunde, hvatajući i najsitnije detalje pokreta u snimljenim scenama.

samsung-galaxy-kamera-telefon-fotografija-recenzija-S-serija
samsung 

Galaxy S4 – Dual shot
Galaxy S4 je bio prvi uređaj sa kamerom jačine iznad 10 megapiksela, sa svojim zadnjim objektivom od 13mp. Tu je bio i specifični Dual shot režim, koji je omogućavao simultano snimanje sa prednjom i zadnjom kamerom, uz dobijanje fotografije u kojoj se nalaze i korisnik i sadržaj koji je snimao ispred sebe.

Galaxy S5 – HDR snimak obogaćenih boja
Prva ISOCELL kamera od 16mp na pametnom telefonu je bio glavni adut Galaxy S5 serije, a posebno osveženje je bila mogućnost unapređenog HDR snimanja koje obogaćuje boje, čineći ih življim, čak i u uslovima slabijeg osvetljenja.

Galaxy S6 – Spremna kamera za 0.7 sekundi
Samsung je prepoznao potrebu korisnika da im kamera bude dostupna kada žele brzo da reaguju na neki prizor koji žele da zabeleže i sačuvaju kao uspomenu, pa je Galaxy S6 serija donela opciju aktiviranja kamere za samo 0.7 sekundi dvostrukim dodirom Home tastera.

samsung-galaxy-kamera-telefon-fotografija-recenzija-S-serija
samsung 

Galaxy S7 – Dual Pixel sensor
Po prvi put je na kameri pametnih telefona uveden dual pixel senzor za snimanje kristalno jasnih fotografija, čak i u mraku, sa Galaxy S7 serijom, čija je kamera dobila tadašnjih rekordnih 88 poena na DxOMark ocenjivanju kvaliteta.

Galaxy S8 - Algoritam za procesuiranje snimka
Da bi fotografija ispala savršeno, potrebno je da osvetljenje bude optimalno, a kretanje kamere minimalno. Upravo ove okolnosti je pružala kamera Galaxy S8 serije, sa njenim prvi put viđenim, naprednim algoritmom za procesuiranje snimaka.

Galaxy S9 – Dual Aperture kamera
Da bi osigurala da snimci ispadnu vrhunski kvalitetni u različitim okruženjima, Galaxy S9 serija je predstavila Dual Aperture kameru, koja se automatski prilagođava osvetljenju, slično kao ljudsko oko, šireći sočivo u mraku, a sužavajući ga na jakom svetlu.

samsung-galaxy-kamera-telefon-fotografija-recenzija-S-serija
samsung 

Galaxy S10 – Super Steady
U vreme kada se pojavila Galaxy S10 serija 2019. godine korisnici su snimali više sadržaja nego ikada pre, a snimanje dinamičnih scena na putovanjima, druženjima i raznim avanturama zahteva kameru koja može da pruži vrhunski kvalitet, u dinamičnom okruženju. Zato je S10 serija donela Super Steady opciju koja stabilizuje i otklanja sve vrste potresa i nestabilnosti prilikom snimanja.

Galaxy S20 – Space Zoom
Kamere na Galaxy S20 Ultra od 108mp i one od 64mp na Galaxy S20 I S20+ su korisnicima pružile mogućnost kreiranja fotografija i videa profesionalnog ranga, sa opcijama na bazi veštačke inteligencije, kao što je Space Zoom, za najveće ikada uvećavanje snimanog sadržaja.

Galaxy S21 – Kamera koju pokreće veštačka inteligencija
Kamera Galaxy S21 Ultra je prva Samsung kamera na bazi veštačke inteligencije sa pet sočiva: prednja od 40mp, zadnja ultra široka od 12mp, glavna zadnja od 108mp, i dve zadnje telephoto kamere od 10mp. Galaxy S21 i S21+ dolaze sa četiri kamere, dok sva tri modela karakteriše sistem kamera koji pokreće veštačka inteligencija, ne prepuštajući ništa slučaju, tako da snimci korisnika budu u profesionalnom rangu, bez obzira na okruženje i scenu koju snimaju.

samsung Evoluija Samsung kamere na Galaxy S telefonima