Gubitak težine i održavanje iste nije lako, čak ni za medicinske stručnjake. Betsi Granč, MD, sertifikovana neurohirurginja, nedavno je razgovarala sa Business Insiderom o svojoj dugoročnoj borbi sa mršavljenjem nakon što nije imala mnogo znanja o ishrani tokom svog medicinskog obrazovanja. Međutim, kroz samoobrazovanje, doktorka je na kraju uspela da izgubi 36 kilograma. To je postigla uglavnom promenom ishrane i fokusiranjem na dijetu za mršavljenje koja zaista funkcioniše.
Pored toga što je uspešna neurohirurginja, Granč je i majka dvoje dece, pa joj je izazov da nađe vreme za pripremu hranljivih obroka, kako je ispričala Business Insideru. Pre nego što je izgubila težinu, obično se oslanjala na brzu hranu koju je mogla da kupi na radnom mestu - u bolnici.
Granč je rekla da je unosila mnogo kalorija kroz svoje napitke, jer je svakodnevno pila tri ili četiri gazirana pića puna šećera i slatke kafe poput Frapućina.
„Nisam shvatala kakvi su kumulativni efekti svega toga,“ rekla je. „Kao i svaka druga Amerikanka.“
U pokušajima da smanji težinu tokom godina, Granč je često puta poklekla za dijetama koje su davale rezultate za kratak period. Međutim, tek nakon što je počela sa ishranom sa visokim sadržajem proteina i nižim udelom ugljenih hidrata 2018. godine, zapravo je uspela sa mršavljenjem.
Granč je uspela da izgubi 20 kilograma sa ovom dijetom za mršavljenje — koju i dalje prati — kombinovanom sa povremenim postom. To znači da sve obroke jede u vremenskom okviru od šest do osam sati, a ostatak vremena posti. Jedini izuzetak je kafa sa mlekom koju pije ujutro, izveštava Business Insider.
Za ručak, doktorka obično jede veliki, visokoproteinski obrok sa piletinom ili ribom oko 12 ili 1 popodne. Potom ima lakšu večeru, ponekad jedući ono što njena deca jedu.
„Povremeni post funkcioniše produžavajući period kada je vaše telo sagori kalorije unete tokom poslednjeg obroka i počne da sagoreva mast,“prema Džons Hopkinsu. Istraživanja su pokazala pomešane rezultate u vezi sa tim da li ograničavanje vremena kada jedete dovodi do značajnog gubitka težine.
Sa druge strane, Granč kaže da joj dijeta sa visokim sadržajem proteina i nižim udelom ugljenih hidrata pomaže da ostane sita, održi mišiće, oporavi se od treninga i oseća se zdravije.
„Osećam se bolje kada ne jedem prerađenu hranu i gluten,“ podelila je.
Naravno, nije joj samo dijeta pomogla da smrša. Granč je ispričala Business Insider-u da je takođe morala da definiše svoje ciljeve i pokuša da održi pozitivan odnos sa svojim telom tokom svog putovanja.
„Gubitak težine ima ogroman psihološki aspekt,“ rekla je neurohirurginja.
Nakon prvog gubitka od 20 kilograma, Granč je uzimala Mounjaro kako bi izgubila još 30 kilograma. Slično kao Ozempic, Mounjaro je lek za dijabetes koji se sada često prepisuje van označene primene za mršavljenje jer utiče na hormon gladi GLP-1.