Ukoliko ste malo preterali sa alkoholom za Prvi maj, te se sada mučite sa posledicama, zbog čega ste u fazonu da više "nikada nećete liznuti ni kap", znamo kako da rešite problem.

Mamurluk ume da bude veoma užasan, ali postoje neki trikovi koji će vam pomoći da ga "preživite". Uz par jednostavnih saveta lakše ćete se izboriti s ovom mukom...

Simptomi mamurluka su uglavnom:

  • glavobolja, osetljivost na pokret glave i osećaj težine u glavi
  • žeđ
  • vrtoglavica
  • mučnina, povraćanje, dijareja
  • malaksalost
  • bolovi u mišićima
  • suvoća usta
  • Saveti za pobeđivanje mamurluka

1. Rehidrirajte se

Alkohol na organizam deluje kao diuretik i ako ne unosite dovoljno vode zajedno sa alkoholom može se lako desiti da dođe do dehidratacije. Započnite dan konzumacijom jedne do dve čaše vode i nastavite rehidrataciju vodom ili čajevima u toku dana. Bitno je da povratite balans elektrolita u organizmu.

Bitno je da pijete vodu
Youtube 

2. Ne preskačite prvi obrok

Obavezno doručkujte/jedite, posebno ako prethodno veče niste jeli, nego samo pili. Unos alkoholnih pića dovodi do pada šećera u krvi, jer dolazi do širenja krvnih sudova i ometanja proizvodnje glukoze. Jak obrok jutro nakon izlaska pomaže organizmu da se brže oporavi, posebno ako se potrudite da unesete namirnice bogate vitaminima. Posebno zgodne namirnice u ovakvim situacijama su banane, ovsena kaša, urme, tost sa slatkim namazom itd.

3. Odspavajte dovoljno

Dajte svom telu što više vremena da se oporavi. Obavezno imajte flašu vode pored kreveta ukoliko znate da ste konzumirali previše alkoholnih pića.

4. Supa je iz raja izašla

Pojedite tanjir tople supe u toku dana. Konzumiranjem supe nadoknađujete deo tečnosti koji fali organizmu, kao i elektrolite. Pileća supa, supa od paradajza, ali i jogurt često se pominju kao "domaći" lekovi za mamurluk u našem narodu.

Supa je bolja od aspirina
Unsplash/ Karolina Kołodziejczak 

5. Pauzirajte sa alkoholom

Nikako nemojte da nastavite sa unosom alkoholnih pića ako prolazite kroz mamurluk. U ovom slučaju, klin se klinom ne izbija!

Namirnice koje pomažu kod mamurluka

Osim gore navedenog, kod mamurluka vam mogu pomoći i:

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, materijom koju i samo telo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svež ili pak možete od njega da napravite sok.

Spanać

Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je spanać. Naime, sadrži sve što vam je preko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje leče mamurluk.

Kada ste mamurni postoje stvari koje mogu pomoći
Shutterstock 

Konzervisana tuna

Možda malo čudan izbor, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervisane tunjevine, nadoknadiće potrošene hranjive materije u telu, čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Integralni pirinač

Integralni pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat B vitaminom i proteinima.

Čaj od kamilice

Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte da popijete dve kašičice sveže isceđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u kašičicu meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebno ako to napravite čim se probudite.

Šargarepa

Sve korenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.

Mlevena crvena paprika

Mlevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, tačnije glavobolje.

Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim tim i prirodni detoksikacijski proces tela.

Jaja

Unos prevelike količine alkohola navodi telo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to telo reaguje proizvodnjom protivaktivnog hemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji je sadržan u glutationu, što će telu pomoći da očisti preostale toksine

Voćni sok

Voćni sok će vam pružiti prirodne šećere i zameniti neke elektrolite koje ste izgubili i dati vam pozamašnu dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od soka od pomorandže zbog nižeg nivoa kiselosti.

Pročitajte još: SALATA ZA KOJOM SU FOOD BLOGERI ODLEPILI: Toliko je zdrava, hranljiva i ukusna da ćete je praviti svaki dan

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

PRETERIVALI STE SA PIĆEM I JELOM? Tromi ste i iscrpljeni, nije vam ni do čega, poslušajte SAVETE nutricioniste! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.