Sigurno se i vama desilo da u novogodišnjoj večeri popijete po koju pa sutradan obećavate sebi da nikada više nećete pomirisati alkohol.

Mamurluk ume da bude veoma užasan, ali postoje neki trikovi koji će vam pomoći da ga "preživite". Uz par jednostavnih saveta lakše ćete se izboriti s ovom mukom...

Dok pijete

Ne pijte na prazan stomak

Pavilo koje je verovatno svima poznato. Mlečni proizvodi, poput mleka i jogurta, odlična su obloga za stomak, pa ako znate da uveče nećete jesti, oobavezno tog dana pojedite žitarice sa mlekom, voćni jogurt, sir ili drugi mlečni proizvod. S drudge strane, u toku večeri izbegavajte slane grickalice poput kikirikija i čipsa jer će vas oni verovatno još više ožednjeti i mogu uzrokovati da više popijete.

Ograničite gazirana alkoholna pića

Tačno je da vam ovaj tip alkohola udara pravo u glavu. Mehurići koje sadrže ubrzavaju apsorpciju alkohola, pa ograničite broj čaša penušavog vina, gaziranih koktela i šampanjca.

Manje žestokih pića

Tamnija pića, posebno žestoka pića poput rakije ili viskija, imaju veći nivo jedinjenja zvanih kongeneri, koji se formiraju tokom procesa fermentacije i destilacije. Smatra se da ova jedinjenja pogoršavaju vaš mamurluk – pa ako morate da popijete čašicu alkohola, neka to bar bude alkohol svetle boje.

Ako morate da popijete alkohol, preporučuje se da to bude piće svetle boje.
Shutterstock 

Voda u toku večeri

Pre nego što vam alkohol udari u glavu i sutradan se probudite mamurni – pijte vodu. Pre nego što odete na žurku ili drugu vrstu proslave, pijte vodu. Dok pijete alkohol, pijte vodu paralelno. Kad se to veče završi – pijte vodu.

Sledećeg jutra

Opet voda

Kada se sledećeg jutra probudite, potrebna vam je hidratacija više nego ikad. Možete napraviti sopstveni napitak za hidrataciju tako što ćete pomešati šest ravnih kašika šećera i pola kašičice soli u litru vode i to pijuckati u toku dana.

Ograničite unos kofeina

Verovatno očajnički želite kofeinsku injekciju, ali ako pijete previše šoljica čaja ili kafe samo će pogoršati dehidraciju – zato držite se jedne šolje dok se potpuno ne oporavite.

Poželjno je da smanjite unos kofeina dok se mučite s mamurlukom.
Shuterstock 

Hranljiv doručak

Ovo je najbolji način da nadoknadite vitamine i minerale koje je vaše telo izgubilo dok je naporno radilo na preradi alkohola. Ako ne možete da se suočite sa hranom, čak i činija žitarica za doručak trebalo bi da vam pomogne da nadoknadite štetu i podignete nivo

Važno je da imate hranljiv doručak ako ste prethodno veče piili akolohl.
Shuterstock 

  energije.

Izbegavajte aspirin

Možda mislite da će vam srediti glavu, ali će samo dodatno iritirati vaš stomak.

Manje šećera

Ako žudite za šećerom, ali nemojte sebi udovoljavati. Slatka pića i hrana samo će povećati vaš već neuravnotežen nivo šećera u krvi. Umesto toga, zadovoljite svoj šećer na prirodan način tako što ćete izabrati sveže voće zbog sadržaja vitamina i vode ili napravite smuti od voća i jogurta.

Oduprite se šećeru dok se borite s mamurlukom.
Unsplash