Koktel margarita je jedan od onih klasičnih koktela koji se godinama nalazi na vrhu liste najpopularnijih mešanih pića. Pravi se od tekile, triple seca i soka od limete i često se služi sa solju na obodu čaše. Margarita se prvi put pominje 1938. kada ga je „otac pića“ Carlos "Danny" Herrera napravio u svom restoranu u Donjoj Kaliforniji za svoju čuvenu mušteriju po imenu Mardžori King. Bila je poznata plesačica, volela je da pije, ali je bila alergična na sva žestoka pića osim na tekilu. Zato je Carlos "Danny" Herrera izmislio margaritu.

margarita
Pexels/ Kim van Vuuren 

Danas, margarita dolazi u mnogo varijanti. Od jagoda i breskvi do manga i bobičastog voća, preko zdravijih verzija, pa čak i sportskih (kada triple sec zamenite bezalkoholnim likerom). Margarita je prisutna na svakom jelovniku, pije se i leti i zimi, može se piti sa ledom ili takozvana smrznuta margarita, pa čak i bez leda (straight margarita). Služi se u raznim vrstama čaša, od tradicionalnih čaša za margarita, do onih za koktele i vino, pa čak i za pivo, a obod čaše u kojoj se servira može se soliti ali nije neophodno.

Možda će vas zanimati: PRONAŠLI SMO NAJBOLJI RECEPT ZA KOKTEL KOJI KERI BREDŠO OBOŽAVA: Leto je nezamislivo bez slatkog pića koje miluje čula

Sastojci:

led

50 ml tekile

25 ml soka od limete

20 ml triple seca

so

2 kriške limete

Priprema:

Prvo pospite nekoliko kašičica soli na površinu malog tanjira. Istrljajte krišku limete duž oboda čaše, a zatim je umočite u so tako da ceo obod bude pokriven. Sada napunite šejker ledom, a zatim dodajte tekilu, sok od limete i triple sec. Protresite dok se spoljašnji deo šejkera ​​ne ohladi. Procedite smešu u pripremljenu čašu preko svežeg leda. Poslužite sa kriškom limete.

piće margarita
Pexels/ alleksana 

Izvor: luxury society.hr/ Wanted A.N.