Do sada ste verovatno već dobro upoznati sa prolećnim čišćenjem i svom njegovom dosadnom slavom koja oduzima mnogo vremena. Nažalost, čišćenje vašeg prostora posle zime je neophodno zlo, ali početak proleća nije samo ribanje i odlaganje. Postoji mnogo opcija za prolećno osvežavanje doma koje prevazilaze samo čišćenje. Lako možete da osvežite svoj prostor za novu sezonu za samo jedan dan — a mi smo zaokružili najbolje načine da to uradite.

1. Igrajte se s mirisima

Miris je neverovatno moćan alat u prostoru. Sa samo svećom ili difuzerom, možete učiniti da vaš dom miriše na izlet, sveže rezani buket ili šetnju plažom. Pomirišite i pronađite prolećni miris koji volite da svom domu date dašak svežeg vazduha.

2. Nadogradite kutak kod umivaonika

Uključivanje malog, svakodnevnog luksuza u vaš dom zaista ga može podići na viši nivo. Učinite da se vaši umivaonici osećaju kao skup hotel dodavanjem odgovarajućeg sredstva za pranje ruku i losiona svakom od njih. Za dodatni dodir stavite sve na lepu mermernu tacnu pored umivaonika.

kupatilo
Unsplash/Cindy Fogg 

3. Preuredite dnevnu sobu

Dnevna soba verovatno nosi najviše fokusa u domu, što može učiniti da se područje prilično brzo istroši. Međutim, neko jednostavno preuređenje može biti prolećno osveženje doma koje vam je potrebno. Polazeći od kauča ili stolica, zamenite jastuke i ćebad iz druge sobe ili promenite svoju zidnu umetnost. Jednostavna promena rasporeda može učiniti da se soba ponovo oseti svežom.

4. Zamenite dekor na stolu

Možda nećete odvojiti vreme da redovno ažurirate svoje prostirke za sto, ali proleće je odlična prilika da ih zamenite nekim svežim šarama i jarkim bojama. Oslobodite se tamnih, tmurnih boja i umesto toga oslonite se na pastele, nijanse bele ili svetle boje. Ne samo da se ove boje lepo usklađuju sa godišnjim dobima, već će takođe uneti malo svetline u vaš dom.

10 načina za osveženje doma za samo 24 sata
Shutterstock 

5. Kupite novu biljku ili sveže cveće

Ništa ne vrišti „proleće“ kao što je unošenje prirodne u zatvoren prostor. Dodavanje zelenila u vaš prostor ima mnoštvo prednosti, a ne postoji pogrešan način da to uradite - da li ćete uložiti u sobnu biljku ili buket svežeg cveća, potpuno zavisi od vas! U svakom slučaju, sigurno ćete osetiti prolećne vibracije.

6. Promenite posteljinu i čaršav

Dok sam odrastala, moja mama je, kad god bi proleće krenulo, uvek menjala moje čaršave i odeću za svetlije, šarenije opcije. Pobegla sam od ove prakse od kad sam počela da živim sama, ali ove godine se vraćam na svoje stare načine. Ispostavilo se da je jednostavno menjanje posteljine i pokrivača jedan od najlakših načina da osvežite spavaću sobu za proleće. A ako zaista želite da uđete u duh sezone, izaberite svetle, živahne boje ili cvetni uzorak.

7. Igrajte se sa osvetljenjem

Osvetljenje je još jedna prilika da brzo osvežite svoj dom za proleće. Kako dani postaju duži, pokušajte da maksimalno povećate prirodno svetlo u svakoj prostoriji i nemojte se plašiti da promenite svoje podne ili stone lampe ili da zamenite abažure. Uveče se oslonite na zidne svetiljke ili sveće da biste uneli topli ambijent.

spacejoy-ml2RSaDME-k-unsplash.jpg
Unsplash/Spacejoy 

8. Dodajte šarene boje

Ako posedujete bilo koji dekor jarkih boja, sada je vreme da ga dobro iskoristite. Prekrivači, jastuci i ukrasni predmeti poput vaza ili umetničkih dela su odlični za ovo. Nekoliko sjajnih boja učiniće da se vaš dom oseća veselijim i u skladu sa novom sezonom.

9. Zamenite ili preuredite umetnička dela

Za brzu promenu, pokušajte da zamenite ili preuredite svoj zidni dekor. Nemojte se plašiti da se igrate sa svojim trenutnim komadima ili da zamenite one koji više ne odgovaraju vašoj atmosferi. Ako se osećate umetnički, možete se čak okušati u nekim „uradi sam“ umetničkim delima koristeći boje, rezani papir ili druge potrepštine. Postavljanje starih naslovnica časopisa ili stranica knjiga u okvir je još jedan odličan način da kreirate sopstvenu umetnost.

10. Idite na minimum

Za razliku od zimskih meseci, proleće donosi minimalniji pristup koji je jedan od najlakših načina da prekinete taj pretrpanosti osećaj i otvorite svoj dom za sezonu. Ovo može izgledati ekstremno, ali uklanjanje viška iz vašeg prostora učiniće da se osećate manje klaustrofobično, a više prostora za disanje je upravo ono što svima treba u proleće. Osim toga, ovo će takođe stvoriti više prostora za inspo dizajn enterijera, što je definitivno pobeda.

 Bonus video

Kako stvoriti iluziju visokog plafona? TikTok/hansloreidesign

   Izvor: Wanted A.N.