Konačno smo dočekali tople prolećne dane, a to znači samo jedno - sezona sedenja na terasi zvanično je otvorena. To znači da ćete svoju jutarnju kaficu, naročito vikendom, moći da popijete i na balkonu ili da ćete tu, primera radi, u smiraj dana, uživati sa prijateljima ili porodicom.

Naravno, mnogima kroz glavu odmah prođe "generalka" balkona i planiranje finansija za baštenski nameštaj, međutim, postoje načini da terasu uredite kao iz časopisa, a da ne potrošite ni dinara. 

Zato smo prelistali Pinterest i Instagram u potrazi za najkreativnijim rešenjima za koja vam treba samo malo vremena i volje. U većini slučajeva, sve što vam je potrebno da bi vaša terasa postala omiljeni kutak u stanu, već imate.

Iskoristite palete, trsku i jastuke

Ovo je možda i najlakši način da transformišete vašu terasu. Iskoristite palete kao postolje za jastuke i dodajte boho elemente poput jastuka, trske, ukrasa...

Sa malo cveća, jednostavnim tabureom koji može da posluži i kao stočić i interesantnom stolicom očas posla ste dobili prostor koji zove na uživanje.

Birajte komade u sličnom tonu

Ukoliko već imate sto i stolice, lako ćete vizuelno povezati elemente dodavanjem tepihčića, jastuka i ukrasa poput šolji, činica ili vazni sa cvećem.

Iskoristite stare sanduke i baštenske kao i novogodišnje komade

Stari sanduk lako se može transformisati u udobno mesto za sedenje, za šta možete iskoristiti jastuke ili sunđere po meri koji se mogu naći za malo novca.

Iskoristite stare merdevine, police, dodajte cveće i izvadite omiljene novogodišnje lampice koje će dati savršenu dozu svetla u vrelim letnjim noćima.

Umesto nameštaja koristite jastuke

Ukoliko je vaša terasa suviše mala, uvek možete iskoristiti jastuke za sedenje na podu i stočić kako biste pretvorili balkon u mesto za opuštanje. Uz meki tepih i jednostavni stočić jastuci za sedenje su savršen dodatak.

Panjevi kao stočići

Ukoliko ne možete da nađete odgovarajući sto za vašu terasu, uvek se možete poslužiti starim panjevima koji će upotpuniti svaki prostor i dati mu novi šmek.

Iskoristite paletu kao policu

Palete ne moraju da budu samo nameštaj za sedenje. Ukoliko na balkonu imate zid koji je prazan, a želite da ga popunite, iskoristite paletu kao policu. Uz solarne lampice i saksije, ovo će postati komad kojem će se svi diviti.

Merdevine kao ukras

Čak i stare merdevine mogu poslužiti kao prelepa polica za cveće ili pak nosač za lampice i fenjere.

Ili ih možete, ukoliko ste kreativni, napraviti i sami pomoću starih grana.

Pročitajte još: KAKO STVORITI ILUZIJU VISOKIH PLAFONA? Dizajner enterijera ima četiri saveta koji stvarno rade

Ikoristite trakice i šarene materijale

Ovo je nastavak na prethodni savet, samo što ćete u ovom slučaju iskoristiti različite tkanine da "smekšate" prostor i date mu udobniji "vajb".

Dekorativne grane

Za dašak boho stila na vašoj terasi, možete išmirglati grane i ofarbati na zanimljiv način bojama za slikanje. 

Ili ih možete ređati u određeni oblik, kao na primeru u nastavku.

Vaze za cveće

Stare flaše, tegle ili tetrapak ofarbajte po želji i iskoristite kao vazu za cveće.

Dekoracija za sveće

Tegle obložite tankim kanapom za boho vibe i iskoristite kao "kućicu" za sveće. Takođe, na dnu tegle možete dodati kamenje kao podlogu na koju stavite sveće.

Zavese

Iskoristite zavesu za dom da stvorite malo intimniji prostor na terasi.

Okačite slike ili ukrasne tanjire

Ukrasni tanjiri kakve su naše bake nekada držale ili pak slike koje ne koristite, mogu biti sjajna dekoracija i doprineti tom "cosy" osećaju na balkonu. 

Biljke i lampioni

Naposletku, najlakši način da vaša terasa sine je da dodate biljke i cveće, a sa minimalnom rasvetom ovo može postati vaša oaza mira. Ukoliko nemate police, gajbice mogu poslužiti. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.