Leto je, a svi znamo šta to znači – lepo vreme i sunčani dani su tu i ispijanje jutarnje kafe ili popodnevni odmor konačno su se preselili iz dnevnih soba napolje.

Ukoliko vaše balkone još uvek niste uredili, još uvek nije kasno, čak i ako imate mali prostor.

Zapravo, mnogi su mišljenja da male terase ne mogu da izgledaju estetski lepo i da budu centralni deo u stanu upravo jer im fali koji "kvadrat", ali to je sve samo ne istina.

Otkrivamo kako da od balkona napravite vašu oazu mira uz malo novca, te vam donosimo predoge koji će pomoći da vaša mala terasa zasija punim sjajem ovog leta.

Iskoristite palete, trsku i jastuke

Ovo je možda i najlakši način da transformišete vašu terasu. Iskoristite palete kao postolje za jastuke i dodajte boho elemente poput jastuka, trske, ukrasa...

Sa malo cveća, jednostavnim tabureom koji može da posluži i kao stočić i interesantnom stolicom očas posla ste dobili prostor koji zove na uživanje.

Birajte komade u sličnom tonu

Ukoliko već imate sto i stolice, lako ćete vizuelno povezati elemente dodavanjem tepihčića, jastuka i ukrasa poput šolji, činica ili vazni sa cvećem.

Ne zaboravite - minimalizam nikada ne izlazi iz mode. Promenu će napraviti i ako umesto tepiha ubacite veštačku travu, a svetle tonove najbolje ćete "razbiti" raznobojnim cvećem.

Iskoristite stare sanduke i baštenske kao i novogodišnje komade

Stari sanduk lako se može transformisati u udobno mesto za sedenje, za šta možete iskoristiti jastuke ili sunđere po meri koji se mogu naći za malo novca.

Iskoristite stare merdevine, police, dodajte cveće i izvadite omiljene novogodišnje lampice koje će dati savršenu dozu svetla u vrelim letnjim noćima.

Cvetna oaza

Mali balkon možete pretvoriti i u predivnu baštu. Ukoliko je ovo mesto na kojem volite sami da provodite vreme, izvucite stare metalne ležaljke i strateški postavite cveće svuda oko vas.

Umesto nameštaja koristite jastuke

Ukoliko je vaša terasa suviše mala, uvek možete iskoristiti jastuke za sedenje na podu i stočić kako biste pretvorili balkon u mesto za opuštanje. Uz meki tepih i jednostavni stočić jastuci za sedenje su savršen dodatak.

Koristite balkon kao "produžetak" dnevne sobe

Mali balkon možete iskoristiti i kao "produžetak" dnevne sobe, te ćete ovde, lakom rotacijom nameštaja sa akcentom na terasu, dobiti širi prostor.

"Zeleni" zid

Nekada će terasa zasijati nakon što promenite samo jedan detalj. Tako možete iskoristiti zid kao "statement piece", te ga prekriti veštačkom travom, živicom i slično, što će balkon "utišati", i učiniti oazom koja odiše mirom.

Umesto zida možete promeniti i pod, a u prodavnicama poput Galerije Podova, Jysk-a, Ikee i slično, možete naći komplete patosnica koje će dati balkonima novi sjaj.

Iskoristite stare panjeve kao stočiće

Ukoliko ne možete da nađete odgovarajući sto za vašu terasu, uvek se možete poslužiti starim panjevima koji će upotpuniti svaki prostor i dati mu novi šmek.

Ovako nešto posebno dobro će izgledati sa nameštajem od paleta.

Iskoristite paletu kao policu

Palete ne moraju da budu samo nameštaj za sedenje. Ukoliko na balkonu imate zid koji je prazan, a želite da ga popunite, iskoristite paletu kao policu. Uz solarne lampice i saksije, ovo će postati komad kojem će se svi diviti.

Merdevine kao ukras

Čak i stare merdevine mogu poslužiti kao prelepa polica za cveće ili pak nosač za lampice i fenjere.

A ukoliko ste kreativni, možete ih napraviti i sami, sa malo kanapa.

Dašak boje

Ukoliko živite u novim zgradama, nije retkost da je eksterijer neretko u hladnim tonovima poput tamne sive i slično što najlakše možete "smekšati" dodatkom boje. 

Nekad su dovoljni i ćilimi ili staze jarkih nijansi da prostor dobije potpuno novi izgled, daleko prijatniji za odmor.

Ikoristite trakice i šarene materijale

Ovo je nastavak na prethodni savet, samo što ćete u ovom slučaju iskoristiti različite tkanine da "smekšate" prostor i date mu udobniji "vajb". 

Pogledajte još neke inspirativne predloge za uređenje balkona:

Bonus video:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81