Bilo bi idealno da svi možemo da priuštimo dizajnere enterijera koji će nam urediti dom, kao i luksuzne komade koji izgledaju tako primamljivo u časopisima o uređenju. No, istina je da većina ljudi mora da štedi kada želi da promeni nameštaj, te da gotovo mesecima pažljivo planira kupovinu, pokušavajući da prođu što jeftinije.

No, samo zato što možete da priuštite jeftinije komade, ne znači da oni ne mogu da izgledaju skupo. Primera radi, baš kao što isti model košulje može da izgleda potpuno drugačije ako je različitih boja ili od drugačijih materijala, isto važi i za nameštaj. 

Boja nameštaja igra igru u tome da li izgleda skupo ili ne.
Unsplash/Spacejoy 

Boje i matrijali često su presudni u tome da li će izgledati luksuzno ili ne. No, ukoliko ste nameštaj već kupili bez da ste razmišljali o ovim detaljima ili jednostavno želite da osvežite starije komade, postoje laki i jeftini trikovi koji će promeniti celokupan izgled prostorija.  

Ručke za fioke

Zamenite obične ručke za fioke nekim novim, zabavnijim i dobićete potpuno novi komad nameštaja! Najobičniji ormar odmah će postati elegantniji i luksuzniji. 

Presvlaka za nameštaj

Ovo je odličan način da promenite boju ugaone ili sofe ukoliko vam je dosadila ili ako jednostavno trenutno nemate novca za tapaciranje. Presvlake su brzo rešenje koje izgleda ništa manje luskuzno.

Nogice od nameštaja

Pokušajte da ulepšate kauč koji imate sa novim nogicama koje možete lako pričvrstiti. Većina se može ukloniti i jeftine su, a možete pokušati i da ih ofarbate za potpuno novi izgled.

Promenite radne površine

Ovo je već promena koja može da bude nešto skuplja ukoliko birate trajnije rešenje. Ali, ukoliko vam je potrebno nešto što će instant "odraditi" posao, tu mogu poslužiti samolepljive tapete ili podloge koje se baš za to koriste, ili jednostavno možete prefarbati komad koji želite da izgleda luksuznije.

Običan Ikea beli sto potpuno će izgledati drugačije ako ga prefarbate, primera radi u crnu ili neku drugu boju, ili pak metalni caffee stočići, koji će sa metalik zlatnim lakom dobiti luskuzni izgled.

Pročitajte još: TROŠITE 3X VIŠE NOVCA ZBOG OVIH GREŠAKA U UREĐENJU: Uništavaju izgled dnevne sobe umesto da je učine lepšom

Promenite prednji izgled nameštaja

Ovo je slična varijanta kao prethodni trik. Samolepljive tapete, pločice ili najobičnije farbanje mogu dati lux izgled. Tako, u kuhinji, možete skinuti prednje delove ormarića za moderan, fancy look otvorenih elemenata.

Dotrajale fioke zamenite korpama

Ovo je sjajan način da vašim ormarima ili policama date kompletno novi izgled. 

Detalji za luksuzniji izgled

Da bi nameštaj izgledao skupo nekada je dovoljno da dodate određene elemente. Jastučići sa kvalitetnim presvlakama, ćebe sa krupnijom teksturom, i najobičniju sofu pretvoriće u onu sa naslovnice. 

Eksperimentisanje sa samom bojom, naročito komada od metala ili drveta može takođe promeniti čitavu percepciju. U prevodu: pustite mašti na volju i videćete koliko malo treba da vaš dom minimalnim izmenama dobije na ceni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Nameštaj od drvenih paleta Tikttok/ayuplittleduckling

Izvor: Wanted J. S.