Pilates je vrsta treninga tela i uma koju je početkom 20. veka razvio nemački trener Jozef Pilates, po kome je i dobio ime. Ovo su vežbe koje imaju za cilj jačanje celog tela, posebno karlice, stomaka i leđa.

Poslednjih sto godina razvijene su različite podvrste pilatesa – može se izvoditi samostalno na strunjači bez ikakvih dodataka, ali i uz pomoć lopte, trake za vežbanje ili reformer sprave.

Zahvaljujući popularnosti TikTok-a, novi tip pilatesa je postao izuzetno popularan u poslednjih godinu dana - zidni pilates.

Zidni pilates je verzija mat pilatesa koja uključuje pritiskanje jednog ili više delova tela na zid tokom izvođenja vežbi. Ne samo da će vam oslanjanje na zid obezbediti ravnotežu i stabilnost, već će vam dodati i otpor pri izvođenju vežbi, čime ćete obezbediti još bolje rezultate.

Vežbe za zidni pilates koje daju bolje rezultate od običnog
Pexels/ anna shvets 

Stavite stopala uza zid dok izvodite vežbe kao što su bridge i plank, ili se naslonite leđima na zid dok izvodite čučnjeve i ojačajte ceo mišićni sistem i optimizujte fleksibilnost tela.

Čučnjevi uza zid, na primer, je jednostavna vežba. Naslonite se leđima na zid, savijte kolena pod pravim uglom – kao da sedite na nepostojećoj stolici – i zadržite ovu pozu najmanje 20 sekundi.

Zidni pilates je odličan izbor za početnike i idealan je i za one koji žele da vežbaju u svoja četiri zida i nemaju skupe sprave za vežbanje.

Pitate se šta vam treba? Samo prazan zid i volja. Iako možete da vežbate na podu, neke vežbe će biti udobnije za izvođenje na strunjači. Ako želite da povećate intenzitet treninga, možete koristiti i trake za vežbanje.

Lusi sa Jutjub kanala Lucy L Fitness tvrdi da je samo 10 minuta dnevno dovoljno za oblikovanje i zatezanje zadnjice (i butina). Na svom kanalu je podelila video sastavljen od devet vežbi – od stojećeg kickbacka preko bugarskih čučnjeva do čučnjeva na zidu koji su posebno dizajnirani da oblikuju gluteus, a izvode se 45 sekundi sa odmorom od 10 sekundi.

U nastavku pogledajte LucyLFitness 10-minutni zidni pilates trening i slobodno joj se pridružite.

Izvor: zadovoljna.hr/ Wanted V.P.