Vreme je praznika, što znači da su pripreme torti i poslastica u punom jeku. Najtraženiji su, naravno, tradicionalni kolači koji su sinonim za Božić i čiji se recepti uvek nalaze u maminim ili bakinim sveskama i kuvarima. Međutim, ako želite da pripremite nešto malo drugačije ove praznične sezone, za šta smo sigurni da će sve osvojiti, našli smo odličnu ideju na sajtu Zara Home.

Svakog praznika na njihovim stranicama možemo pronaći ukusne recepte za slana i slatka jela, a za oko nam je zapeo i recept za pikantni kolač od kafe i čokolade. Razlikuje se od uobičajenih čokoladnih kolača jer recept sadrži đumbir i zvezdasti anis, dve namirnice koje nisu uobičajene, ali imaju jaku aromu, pa sa njima treba biti oprezan. Recept za 8 porcija je u nastavku.

Sastojci za kolač

- 250 g putera na sobnoj temperaturi

- 200 g smeđeg šećera

- 40 g čistog kakao praha

- 1 kašičica praška za pecivo

- 250 g običnog brašna

- 1 i ½ kašičice mlevenog cimeta

Screenshot 2023-12-27 133428.png
zara home 

- ½ kašičice mlevenih karanfilića

- 1 kašičica svežeg rendanog đumbira

- 3 mlevena semena zvezdastog anisa

- 1/4 kašičice sode bikarbone

- 1/4 šoljice kvalitetne jake kafe

- 4 jaja

- 1 šolja suvih brusnica ili suvog grožđa

- 150 g čokolade sa 60% kakaa na komade

- 1 čaša rakije

Priprema kolača

Zagrejte rernu na 180 ºC i kalup premažite puterom. Ostavite u frižideru 10 minuta da se ohladi. Pospite brašnom i uklonite višak. Umutite smeđi šećer i puter dok ne postanu kremasti.

Pomešajte sve suve sastojke (brašno, kvasac, sodu bikarbonu, kakao, cimet, karanfilić i anis). Ostavi po strani. Kada je puter kremast, dodajte jedno po jedno jaje, ubacujući mešavinu suvih sastojaka između svakog jajeta.

Dodajte ostatak brašna, đumbir, kafu i rakiju i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte brusnice ili suvo grožđe i komadiće čokolade pomoću lopatice.

Sipajte testo u kalup i pecite između 50 i 60 minuta. Izvadite tortu iz rerne i ostavite da se ohladi 15 do 20 minuta. Izvadite ga iz kalupa.

Screenshot 2023-12-27 133447.png
zara home 

Sastojci za medenjake

- 50 g putera

- 50 g smeđeg šećera

- 1 veliko jaje

- 2 kašike meda

- 150 g običnog brašna

- 1 prstohvat soli

- ½ kašičice kvasca u prahu

- ½ kašičice mlevenih začina

- 1 kašičica crnog bibera

Screenshot 2023-12-27 133453.png
zara home 

Priprema medenjaka

Pomešajte puter, šećer, jaje i med u činiji. Dodajte brašno, so, kvasac, začine i crni biber. Mešajte dok ne dobijete testo.

Radnu površinu pospite brašnom i oklagijom razvucite testo na debljinu od pet milimetara. Isecite oblike i ponavljajte postupak dok vam ne ponestane testa. Pecite medenjake na plehu 20 minuta dok ne porumene.

Ostavite ih da se ohlade na rešetki.

Screenshot 2023-12-27 133459.png
zara home 

Ukrašavanje

U činiji pripremite karamel od jedne šolje šećera. Kada smesa poprimi ne previše tamnu boju, ostavite da se ohladi nekoliko minuta.

Uzmite viljuškom malu količinu otopljenog šećera i brzim kružnim pokretima nanesite na papir za pečenje. Pažljivo uzmite vlakna karamele koja ste dobili i formirajte malu kuglu.

Bonus video

Kolač sneško belić od kokosa TikTok/rainbownourishments

Izvor: diva.hr/ Wanted A.N.