Ukoliko smatrate da je prostor u vašem domu jednostavno previše "otvoren" ili samo želite da pregradite sobu, sakrijete određene delove ili slično, postoje laki načini da to uradite i bez podizanja zidova.

Mnogo toga može poslužiti kao pregrada koja će ne samo unaprediti i organizovati prostor, već i lepo izgledati, biti praktična čak, i to bez da potrošite previše novca, a u nastavku pogledajte predloge koje lako možete da rekreirate u sostvenom stanu.

1. Drugačiji raspored

Ovo je definitivno najlakši i najbrži način da prostorije "pregradite" pogotovo kod open-space stanova. Većina ljudi praktikuje da nameštaj stoji uz same zidove, pogotovo sofe i ugaone garniture, a nekad, sve što je potrebno je da ih zarotirate. 

Na ovaj način vizuelno ćete podeliti sobu i dobiti "odvojene" prostorije bez podizanja zidova ili instaliranja montažnih elemenata.

2. Police za knjige

Rotaciju elemenata možete lako primeniti i na police za knjige, pogotovo ako su otvorenog tipa. Ovako nešto sjajno će nadograditi prostoriju, bez da gubite na prostranosti vizuelno

Takođe možete u samom startu, kada renovirate stan, ostaviti prostor i za ugradne police ovog tipa. 

3. Klizna vrata

Klizna vrata su jedna od opcija koja vam može dobro doći u malim prostorijama.

Veoma su zgodna kada želite da izdvojite, primera radi, kuhinju i trpezariju od ostatka stana, a pored ugradnih, sve su popularnija i klizna, koja se kače na šipke i izgledaju fantastično. 

4. Zavesa

Još jedan lak, brz i pre svega jeftin način da pregradite prostoriju. Zavese su idealne kada želite da unesete malo romantike u vaš dom, a sve što vam treba je garnišna i to je sve. 

Prednost je što dužinu šipke možete sami podešavati, ali i to što se lako i brzo postavljaju.

5. Drveni paneli

Ovako nešto posebno je popularno poslednjih godinu dana, kako se duh sedamdesetih vraća na velika vrata. Drveni paneli neverovatno su elegantni, praktični, i iako su pregrada, ne zatvaraju potpuno prostor. 

6. Cveće

Još jedan brz i lak način da pregradite sobu. Možete izabrati veće saksije i formirati zeleni "zid" od omiljenih biljaka, ili koristiti žardinjere, "obesiti" saksije i tako podeliti sobe.

8. Paravan

Paravani su sledeći na listi kao savršen način pregrađivanja. Kada su vam potrebni, jednostavno ih postavite i raširite. Kada vam više nisu potrebni, sklopite ih i sklonite.

Najbolje od svega što se paravani lagano ali sigurno vraćaju u modu te je izbor modela sve širi, a uvek ih možete i sami napraviti ili pronaći majstora koji ih može napraviti po meri.

8. Viseći prozori

Ovako nešto veoma je popularno poslednjih par godina, ali zahteva malo više truda i rada. Ideja je u tome da se koriste stakleni paneli koji "vise" sa plafona i tako vizuelno pregrađuju prostor. 

U te svrhe mogu se koristiti i prozori i drugi slični elementi, a efekat je božanstven, morate priznati.

9. Umetničke instalacije

Naravno, uvek možete biti kreativni i poslužiti se svim onim što je oko vas. Tako su, pogotovo sada tokom praznika, popularne "lebdeće" jelke...

... konopac...

... kao i cvetni aranžmani, suvo voće...

... školjke i slično.

Uvek možete iskoristiti i grane i debla koja pronađete za umetničku instalaciju kakvu niko drugi neće imati.

Pročitajte još: 5 BOJA KOJE PODIŽU VREDNOST SVAKOG ENTERIJERA: Ukoliko prodajete stan, ovo će dodati još koju nulu na CENU STANA

Bonus video:

Stil za ljude koji vole slobodu TikTok/the.rosie.home