Biljke su najlakši, najbrži i najbolji način da prostor u kojem boravite, pogotovo kada je reč o dnevnoj sobi, podignete na novi nivo. Međutim, poseban plus su one koje pored toga što izgledaju fantastično i čine enterijer luksuznijim, ujedno i prečišćavaju vazduh i upijaju štetno zračenje

Činjenica je da biljke daju posebnu atmosferu svakom domu, a sobne biljke protiv zračenja i štetnih uticaja mogu znatno poboljšati kvalitet vazduha u prostoru u kojem boravite.

Zbog toga je za vaše zdravlje neprocenjivo da u zatvorenom prostoru imate sledeće sobne biljke:

1. Spatifilum

Ova biljka je poznata po tome da upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku koja je njoj potrebna za rast. Osim toga, spatifilum odstranjuje iz vazduha čestice amonijaka, benzena, formaldehida i trihloretilena.

Suprotno očekivanjima, pokazalo se da ova biljka buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. 

2. Dracena

Dracena može da naraste do tri metara u visinu, ona je nezamenjiva biljka kada je u pitanju čišćenje vazduha, jer je u stanju da pokupi sva isparenja koja dolaze od lakova, razređivača i sredstava za čišćenje.

3. Kaktusi

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija.

Ne zahtevaju posebnu negu i mogu opstati i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na negu cveća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lep ukras.

4. Aloe vera

Izuzetno popularna zbog svojih prednosti za negu, ova divna biljka nikada ne prestaje da nas impresionira svojim beskrajnim kvalitetima. Aloe vera takođe smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, mikrotalasne i mobilnih telefona. Najbolje je da je u kući držite pored uređaja koji najviše zrače.

5. Sukulenti

Ovaj tip biljaka slično "radi" kao kaktusi i aloja vera. Veoma su korisni za poboljšanje kvaliteta vazduha. Možete ih držati pored računara na radnom ili kancelarijskom stolu, zahtevaju minimum održavanja, a daju prostoru elegantan izgled.

6. Fikus

Ova izuzetno dekorativna biljka upija štetno zračenje i uspešno čisti vazduh. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, te je samim tim fantastičan izbor za vaš dom. Jedino vodite računa da ga čuvate van domašaja ljubimaca i dece jer listovi mogu biti otrovni ukoliko se žvaću.

7. Sanseverija

Sansevierija iz vazduha pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je bez straha staviti blizu radijatora, jer ne voli puno vlage.

8. Bršljan

Bršljan je popularna puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira vazduh od benzena i formaldehida koji je recimo prisutan u dimu cigarete. Takođe je dobar ako imate veće količine vlage u stanu.

9. Paprat

Ukoliko volite paprat, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer zahtevaju dosta vlage, a ne vole direktne sunčeve zrake.

Ova biljka koristiće vam da u domu smanji koncentraciju formaldehida iz nameštaja, zavesa i tkanina, ali i plastičnih masa, lepkova i boja.

10. Bambus palma

Bambus palma smatra se jednom od najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha. Od štetnih stvari, najbolje filtrira formaldehid, benzen, trikloretilen, ksilen i toluen. Zahvaljujući lepom izgledu i delotvornoj primeni, mnogi je koriste kao dekorativnu biljku u svom domu ili kancelariji.

11. Zeleni ljiljan (pauk biljka)

Ova biljka može značajno smanjiti zagađenje vazduha. Upija zračenje i omogućava vam da udahnete svež vazdah kod kuće ili u kancelariji. Veruje se da zeleni ljiljan, pored toga što prečišćava vazduh, crpi i upija negativnu energiju iz prostorija, zbog čega je čest izbor za kancelarije i poslovne prostore.

Pročitajte još: SOBNO DRVEĆE KOJE ĆE DATI SASVIM NOVU DIMENZIJU DOMU: Izdvajamo 10 najlepših za predstojeću jesen za cozy efekat

Bonus video:

Kako da sredite terasu za proleće 3 TikTok/bellaaswelt