Mnogi dan ne započinju bez dobre šoljice jake crne kafe, ili kako je još popularno zovemo "turske", ali verujemo da niste znali da vam to može biti i glavni "kec" u rukavu da poboljšate proces mršavljenja

Dobro je poznato da je kofein, naravno, u umerenim količinama, moćan sastojak koji može pospešiti gubitak kilograma, no, ukoliko mu dodate samo dva začina, na duže staze, možete potencijalno ubrzati metabolizam.

Dva sastojka u kafi koja pomažu da kilogrami sami odlaze.
Freepik/senivpetro 

Registrovana dijetetičarka Šeri Berger otkrila je za SheFinds, koja dva začina možete da dodate kafi da biste ubrzali metabolizam.

Naime, reč je o cimetu i kurkumi, i ako mislite da će vam pokvariti ukus, varate se. 

Cimet

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, je svestrani začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom sveta. Njegove aromatične i blago začinjene note mogu poboljšati ukus vašeg jutarnjeg napitka. Pored svoje kulinarske privlačnosti, veruje se i da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.

"Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje", kaže Berger i objašnjava ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam.

Cimet ubrzava metabolizam.
Unsplash/Angelo Pantazis 

"Cimet može da pomogne u povećanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti verovatnoću skladištenja masti i promovisati upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može imati termogeni efekat, što znači da može malo povećati vašu stopu metabolizma povećavajući proizvodnju toplote u telu nakon konzumiranja".

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blagim biber ukusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da dodaju kurkumu u svoju kafu, stvarajući time specifičan ukus.

Kurkuma pomaže u ubrzavanju metabolizma.
Freepik/Freepik 

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger kaže:

"Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koje je povezano sa poboljšanim obimom struka, telesnom masom", zaključila je.

Pročitajte još: JELENA ĐOKOVIĆ SE KUNE U OVAJ ČAJ: Pije ga ujutru umesto kafe jer čisti organizam, ubrzava metabolizam i skida VIŠAK

Bonus video:

Viralni napitak za skidanje kilograma - gubi se i do 5kg TikTok/annalanier2/myvegankitchenlife