Održavanje zdrave telesne težine i uopšteno zdrav način života nisu rezervirani samo za topliji deo godine. Svojevrsni pritisak kojim nam nameće leto i odlazak na plažu na kojoj moramo izgledati bolje nego ikad ne bi trebali diktirati našu posvećenost dobrim prehrambenim navikama i bavljenju fizičkom aktivnosti. Ipak, ovo je deo godine kada najviše razmišljamo o takvim promenama pa ga nije loše iskoristiti kao početak uvođenja navika koje ćemo zadržati i ubuduće.

Ako ipak želite zauvek neke stvari menjati i uhvatiti se u koštac sa nekoliko kilograma viška koji vas opterećuju i psihički i fizički, postoje namirnice koje vam mogu u tome pomoći. Naravno, ne možemo se osloniti na jednu 'čarobnu stvar' koja će poništiti sve negativne efekte celodnevnog sedenja, manjka fizičke aktivnosti, neizbalansirane ishrane i slično, ali vredi pokušati s malim promenama koje će dugoročno dati rezultate.

Začin koji pomaže u gubitku viška kilograma
Shutterstock 

Začin koji možete dodati u gotovo sva jela i napitke

Zato smo danas odlučili izdvojiti cimet kao dodatak jelima i napicima za koji je poznato da može pomoći, ako želite brže da smršate. Cimet prvenstveno poznajemo kao dodatak kolačima i slatkišima, a njegov miris je instantna asocijacija na vreme praznika. Ipak, ova biljka u svojoj kori ima blagotvorne sastojke koji su vekovima prepoznati. Važno je spomenuti da postoji nekoliko vrsta cimeta, ali onaj s najboljim svojstvima koji se preporučuje za svakodnevnu upotrebu je ceylonski.

cimet je dobar začin za gubitak viška kilograma
Unsplash/Angelo Pantazis 

Što se tiče delovanja na organizam, cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi, smanjuje loš holesterol, ubrzava metabolizam, pomaže u izbacivanju viška vode iz tela i ima protivupalna svojstva. Osim toga, konzumacija cimeta može pomoći i u smanjenju obima struka, prema nekim istraživanjima. U nastavku možete pronaći recept za detoks napitak s dodatkom cimeta i limete koji je idealan za tople dane. Takođe, cimet može biti odličan dodatak ovsenoj kaši, smutijima pa čak i slanim jelima.

Sastojci: 2,5 cm kore cimeta; 4,5 kriški limete; šaka listova mente; čaša vode
Priprema: koru cimeta ostavite da se namače preko noći u čaši vode. Ujutru vodu prebacite u veću čašu ili staklenu posudu i dodajte limetu i mentu.