Znate li onaj dobro poznati tvit: „Isključim se iz svake diskusije gde se muzika ocenjuje kao kvalitetna i nekvalitetna jer ja slušam sve što me vozi. Bukvalno možeš da mi pustiš zvuk motorne testere i ako tu moje uvo pronađe nešto lepo - slušaću besramno do kraja života“? 

Ne znam za vas ali ja pripadam tim ljudima. Iz tog razloga, neretko umem da po ulasku na Jujtub kliknem na čuveni „trending“ i pogledam ko se nalazi na njegovoj listi, a potom i odslušam želeći da shvatim zašto je baš taj neko zauzeo to mesto.

Danas imamo prilike da od mnogih javnih ličnosti čujemo: „Nova pesma je već u trendingu“.

Šta je to, kako funkcioniše, da li su to samo pregledi, može li se kupiti, kako ući u čuveni TRENDING?

Razjasnimo, na samom počektu - trending nije samo broj pregleda. Postoji mnogo klipova na Jujtubu koji imaju milione pregleda, ali nikada nisu ušli u trending. Veliki broj pregleda jednog videa ne znači da je video dobar.

Iza ulaska u trending, kategoriju koja pripada najuticajnijima, krije se mnogo različitih faktora.

Ova kategorija zapravo pomaže svim korisnicima Jutjuba da saznaju šta se dešava u svetu. Postoje predvidivi i nepredvedivi trendovi. Dok prva grupa može predstavljati novu pesmu najpopularnijih muzičkih izvođača ili trailer filma koji se dugo najavljuje, druga grupa su viralni video zapisi koji postanu abnormalno popularni.

To znači da trending izvlači na površinu kvalitetan sadržaj:

  • pogodan za prikazivanje velikom broju gledalaca
  • onaj koji nije negativan, sa neprimerenim naslovom
  • vezan je za neku trenutno aktuelnu temu
  • kreativan i inovativan

Jutjub ne prihvata nikakvu uplatu novca kako bi plasirao video u trending kategoriju, niti daje prednost onima koji plate reklamu na YT.