Ukoliko želite da brzo smršate, jedan od načina može biti i pridržavanje takozvane mesečeve dijete. Uostalom, s obzirom da je 16. avgusta stupio na snagu Mlad Mesec u Lavu, koji je idealan za nove početke, nije zgoreg da iskoristite dobru energiju i promenite određene lše navike. 

Naravno, kod ove ishrane, kao i bilo koje druge brze dijete postoji strah od vraćanja kilograma, te je uvek savet da se pre svega posavetujete sa lekarom, a ukoliko želite da se rešite viška i ostanete zdravi, bitno je da se zdravo hranite i ubacite fizičku aktivnost. 

Mesec u Lavu je idealan trenutak da krenete sa dijetom.
Shutterstock 

Kada je reč o mesečevoj dijeti, moguće je izgubiti i do 5 kg za samo par dana, a oni koji su probali kažu da je ovakava ishrana uticala i na njihov "vodeni" celulit koji se znatno smanjio ili nestao. 

Šta je mesečna dijeta?

Glavno pravilo mesečne dijete je post u periodu kad je Mesec mlad. Preporučen je post u trajanju od 24 sata. Dakle kada počinje mlad Mesec počinje i vaša dijeta, tj. post u trajanju od 24 sata. Pored osnovne verzije dijete mesečevih mena postoje još dve varijacije ove dijete, međutim, koju god verziju da praktikujete, dnevno možete da skinete do dva kilograma.

 • Mlad Mesec: Najpopularnija verzija ove dijete. Posti se na vodi 24 sata samo na dan kada je mlad mesec.
 • Pun Mesec: Posti se na vodi 24 sata samo na dan kada je pun mesec.
 • Mlad i pun Mesec: Posti se na vodi 24 sata samo na dane kada je pun i mlad mesec.

Tokom trajanja dijete dozvoljeno je samo konzumiranje tečnosti na dan posta. Preporučuje se obična voda, a kao zamena može poslužiti i čaj (bez šećera).

Mesečevom dijetom se skida mnogo kilograma.
Shutterstock 

Mesečeve mene za ostatak 2023. godine:

Avgust 2023.

 • Mlad mesec - 16. 08. 2023. u 11:38
 • Prva četvrt - 24. 08. 2023. u 11:58
 • Pun mesec - 31. 08. 2023. u 03:37

Septembar 2023.

 • Poslednja četvrt - 07. 09. 2023. u 00:22
 • Mlad mesec - 15. 09. 2023. u 03:40
 • Prva četvrt - 22. 09. 2023. u 21:32
 • Pun mesec - 29. 09. 2023. u 11:58

Oktobar 2023.

 • Poslednja četvrt - 06. 10. 2023. u 15:49
 • Mlad mesec - 14. 10. 2023. u 19:55
 • Prva četvrt - 22. 10. 2023. u 05:30
 • Pun mesec - 28. 10. 2023. u 22:24

Novembar 2023.

 • Poslednja četvrt - 05. 11. 2023. u 09:38
 • Mlad mesec - 13. 11. 2023. u 10:27
 • Prva četvrt - 20. 11. 2023. u 11:50
 • Pun mesec - 27. 11. 2023. u 10:16

Decembar 2023.

 • Poslednja četvrt - 05. 12. 2023. u 06:51
 • Mlad mesec - 13. 12. 2023. u 00:32
 • Prva četvrt - 19. 12. 2023. u 19:40
 • Pun mesec - 27. 12. 2023. u 01:33

Dijeta mesečeve mene – pravila

Ova dijeta ima jednostavna, ali rigorozna pravila. Želite da smršate i dovedete telo do savršenstva? Ako je odgovor da, onda nema jedenja slatkiša krišom, kada niko ne gleda. U okvir ovih pravila ulazi tačno određen vid ishrane, odnosno unos tečnosti

Tokom mesečeve dijete konzumira se mnogo tečnosti.
Shutterstock 

Postoje i rigoroznije varijante ove dijete, koje nalažu da ovu vrstu posta primenjujemo i tokom punog meseca, kao i kod prve i poslednje četvrti. Ako se koristi taj jači režim dijete, vodite računa. Rešićete se toksina, smanjićete kilažu i celulit, ali može doći i do šoka za organizam.  Zamislite da jedete čitav život na jedan način, i odjednom ne smete ništa osim tečnosti. Povremeno sprovođenje ovog načina detoksikacije našeg tela je ok stvar, ali ne treba preterivati.

Koliko dugo traje? 

Tokom svake faze trebalo bi da pijete tečnost ceo dan (24h). Ako planirate da skinete veći broj kilograma, možete ponavljati cikluse malo duži period. Pojedine varijante mesečeve dijete podrazumeva da se primenjuje period od po 3-5 dana, kod svake faze. Ovo ne bismo preporučili, jer je jako nezdrav način smanjenja kilograma.

Da li možemo vežbati?

Vežbanje tokom ove metode mršavljenja nije baš preporučljivo.Stručnjaci više preporučuju da vežbate ostalim danima, kada niste samo na vodi. Ako vežbate dok pijete samo vodu, može biti naporno pa i iscrpljujuće zbog manjka energije. Oni koji vole treninge trebalo bi da prave pauzu, ili da se odlučite za laganije vežbe (tipa istezanje ili pilates).

Tokom ove dijete se rade samo lagane vežbe istezanja.
Shutterstock 

U nastavku su preporuke za onu malo rigorozniju varijantu, koja se ne sprovodi samo tokom mladog meseca, već i tokom nekih drugih mena.

Ishrana za vreme punog meseca

Za vreme ove mesečeve dijete primenjuje se neka vrsta posta, zbog čega se predlaže da osobe na njoj koriste sledeći režim ishrane:

Sokovi – Da li znate da je ceđeno ili blendirano voće i povrće najbitniji deo ove dijete. Voće koje je dobra opcija za sokove su pomorandže, jagode, maline. Za užinu možete probati izblendiranu banananu uz dosta vode, i na primer voće poput kajsije ili jagode.

Čajevi – Ako ste mislile da koristite onaj voćni miks čajeva, moram vas razočarati. Preporučljivije je da konzumirate blage biljne čajeve tokom ove dijete. U njih spadaju zeleni čaj, nana, kamilica, ali i hibiskus. Naravno, bez šećera.

Voda – osnova života i moram priznati jedina stvar ugasi žeđ. Voda bi trebala da se unosi u malo većim količinama, zbog efekta detoksikacije.

Da li su dozvoljena vlakna?

Ona se unose uz povrće, ali u tečnom obliku, zbog čega je dobro izblendirati biljke i popiti smuti. On vam dolazi kao dobar izbor za ručak ili večeru.

Ishrana za vreme mladog meseca

Ishrana tokom ove faze mecečevog ciklusa ne razlikuje se preterano u odnosu na ishranu koju imamo tokom punog meseca. Čak i kod ove mene moramo voditi računa o unosu hrane, odnosno izbegavati čvrsta jela. Dozvoljena nam je primena smutija, sokova i čajeva. Uz blage varijacije možemo dobiti interesantne napitke.

Najbitnije je da izbegavamo šećer, a nažalost i med. Od namirnica možete koristiti:

Dozvoljeno voće: banane, jagode, maline, kupine, kruške, jabuke, dunje, šljive, kajsije, ili breskve. Možete birati sezonsko voće, ili se odlučiti za ono iz tropskih krajeva.

Šta sme da se jede tokom mesečeve dijete.
Shutterstock 

Povrće koje smemo konzumirati – Lisnato povrće je uvek dobar izbor kada radimo detoksikaciju. Među odličnu opciju imamo i cveklu, šargarepu, paradajz ili celer. Kombinovanjem ovih sastojaka možemo dobiti interesantne “obroke”.

Ishrana za vreme druge četvrti

Tokom ovog perioda dozvoljen je veliki unos tečnosti, ali možete i malo popustiti sa merama. Od hrane možete uvesti poneku jabuku ili krušku. Dozvoljeno je i uzimati čajeve sa malo meda, ili smutije sa njim.

Konkretna hrana nije skroz preporučljiva, ali mnogi tokom ovog perioda ipak uzimaju malo sira, obareno jaje ili malo ribe. Ovo je dobra opcija za vas koji ste malo osetljivijeg zdravlja, ili se osećate iscrpljeno zbog dijete.

Ishrana za vreme poslednje četvrti

Pored napitaka dozvoljeno je uzimati malu količinu:

Barenog povrća: šargarepa, spanać, grašak.

Pirinča: Beli ili još bolje integralni.

Mesa: Riba, ili barena govedina.

Voća: Jabuka, kruška.

Navedena hrana ne bi trebala da dominira u ishrani kada smo na ovoj dijeti. Cilj je da se postigne detoksikacija, a ona je moguća jer je neophodan povećan unos tečnosti. Preporuka je da namirnice koje jedemo ne budu slane, ili previše začinjene. Unos vode bi trebalo da nam bude bar 2l.

Da li sme da se pije kafa?

Kafa spada u tečnost, ali u ovom slučaju ne bi trebalo da je unosimo. Pokušajte da se suzdržite od vašeg omiljenog napitka, jer cilj ove dijete jeste da se postigne detoks tela.

Bonus video:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes