Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da joj je obuća čista i uredna. Međutim, kada nosite bele patike, ili jednostavno putujete gradskim prevozom, ovaj "task" često se čini kao nemoguća misija. 

I da, sigurni smo da ste se baš iz tog razloga milion puta pokajali nakon kupovine bele obuće. ali to ne mora da bude tako. Zapravo, patike, i to ne samo bele, bez problema mogu da vrate stari sjaj i bez ručnog pranja ili redovnog nošenja na hemijsko, što je sve popularnije i posebno preporučljivo za kožne modele. 

Svetle patike se lako prljaju.
Instagram 

Međutim, platnene modele možete bez problema prati i u mašini, ali samo ako sledite ovaj vodič uz pomoći kojeg će ponovo biti čiste i uredne, ali ne i oštećene, što se može dogoditi ukoliko ne znate kako ovako nešto uraditi na pravi način. 

1. Nemojte ih prati same u mašini

Jako je bitno da mašina ne bude prazna dok perete patike. Napunite bubanj krpama, starim peškirima, patosnicom... magičnim krpama za prozore, čarapama... a ovaj korak je bitan kako se patike ne bi previše "tumbale" tokom pranja i samim tim oštetile.

Patike nemojte same prati u mašini.
Shutterstock 

Ukoliko na samoj obući imate osetljive motive preporučljivo je da koristite vreće za pranje veša (u krajnjoj varijanti iskoristite staru jastučnicu koju ćete nameniti samo za ovu svrhu).

2. Koji progam na mašini izabrati?

Najbitnije je da zapamtite da bi patike trebalo da perete na što nižoj temperaturi, a to je 30 stepeni. Novije mašine imaju program za obuću, ali proverite u uputstvu (ukoliko nije naznačeno) na kojoj temeperaturi se pere.

PAtike perite u mrežici.
Shutterstock 

3. Količina praška

Ovaj korak veoma je bitan upravo iz razloga što mnogi preteruju sa količnom praška. Ovo nije preporučljivo jer su patike pravljene od čvrstog materijala što može dovesti do težeg ispiranja kasnije. Ukoliko vam se desi da niste zadovoljni kako vam je mašina isprala patike, uvek ih požete preprati u kadi što je dosta čistiji proces nego prati prljave patike u kadi.

4. Pertle

Možda se ovaj korak podrazumeva, ali nije zgoreg da ponovimo da se pertle skidaju pre pranja. 

5. Pretpranje ali NE mašinsko

Ukoliko su vaše patike baš prljave, najbolje je odraditi pretpranje ali ne mašinsko već ručno. Ovo se najviše odnosi na ivice patika i sam đon.

Izrazito prljave patike možete prethodno potopiti i istrljati.
Shutterstock 

Preporuka je da ih potopite u toplu kupku (nemojte preterivati sa praškom) i ostavite da odstoje makar sat vremena. Nakon toga četkom istrljajte zaprljane delove, i tek onda ih ubacite u mašinu.

Kako brzo osušiti patike?

Pošto ste patike oprali u mašini, jedan od procesa koji je obavila je centrifuga i sušenje, što znači da su već nekim delom isceđene. Idealna situacija je kada je leto I visoke temperature, tada patike možete prirodno osušiti za sat vremena na suncu. Jedan od proverenih i najboljih načina za sušenje jeste sušenje na promaji ili vetru.

Okačite patike na terasu, hodnik, žicu u dvorištu. Patike je prilikom sušenja najbolje okačiti za jezik. Dok čekate možete pogledati neke od modela koje možete nositi dok se vaše patike osuše, piše peaksport.rs.

Bonus video:

Kako očistiti bele patike tiktok/carolina.mccaule