Gotovo da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije imala bele patike. Da, one izgledaju fantastično, pogotovo leti kada pocrnimo, ali imaju ogromnu manu - lako se prljaju. 

Već nakon nekoliko nošenja vidi se ogromna razlika, zbog čega nekad njihovo održavanje izaziva glavobolje. Međutim, daleko od toga da samo zbog toga što se prljaju treba da odustanete od ovakvih modela. 

U nastavku donosimo niz trikova s kojima ćete postići da vaše patike izgledaju kao nove, ali obratite pažnju na njihov materijal, te ako niste sigurni u to koji savet je prikladan za sastav određenih patika, radije se prvo još malo posvetite istraživanju nego da postignete efekat suprotan od željenog.

  • Belim lakom za nokte možete pokriti sitnije ogrebotine, ali kako biste izbegli nanošenje predebelog sloja, utapkajte lak krpicom ili maramicom.
  • Pasta za zube može da napavi čuda za gumene đonove - utrljajte pastu na kritična područja starom četkicom za zube.
  • Za čišćenje tvrdoglave brušene kože poslužite se gumicom za brisanje, samo pazite da da kožu ne brišete preagresivno i da je gumica isto bele boje kako ne bi ostavila neželjene tragove.
  • Za neke kožne cipele ključno je držati se osnovne higijene koja uključuje redovno premazivanje s pastom za cipele prozirne boje kako biste zaštitnim slojem zaštitili patike od kiše i drugih nepovoljnih vremenskih uslova.
  • Izbeljivač vam takođe može poslužiti za neke tvrdoglave mrlje, pomešajte ga s vodom u razmeri 1:5 i starom četkicom istrljajte kritično mesto.
  • Za sirće se može reći da je još jedno čarobno sredstvo za uklanjanje fleka. Umočite krpu u njega i nežno trljajući obrišite čiste patike, odmah ćete videti sjaj.
  • Još jedna korisna smesa za izbeljivanje patika jeste soda bikarbona, malo vode i malo sirćeta. Pomešajte sva tri sastojka, tako da dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umočite u nju i izribajte patike. Nakon toga ih isperite toplom vodom i ostavite da se osuše. Ova domaća pasta odlična je i za platnene i za kožne patike, a skida i tvrdokorne i stare mrlje.

Pojedina obuća može se prati i u mašini

Neke patike poput platnenih modela, možete prati i u mašini na posebnim programima koji su namenjeni za obuću. Izuzetno je bitno da najpre proverite da li se vaše patike uopšte mogu očistiti na ovaj način, bez da ih uništite. 

Savet je da prilikom pranja koristite i specijalne mrežice za obuću, kao i da ubacite neki stari peškir ili slično kako se ne bi previše "tumbale" u bubnju i tako oštetile.

Hemijsko čišćenje

U većim gradovima sve je popularnije i hemijsko lišćenje patika što je možda i najsigurni način da patikama vratite stari sjaj. Na ovaj način ih čistite i spolja i iznutra, a koriste se specijalne hemikalije koje prodiru duboko u tkaninu i izvlače i natvrdokorniju prljavštinu. 

Cene se razlikuju, ali je u proseku cena hemijskog pranja za jedan par između 2.000 i 2.500 dinara.

Bonus video:

Kako očistiti bele patike tiktok/carolina.mccaule