Dolaskom proleća tradicionalno čistimo dom i pročišćavamo sopstveno telo - treba se osloboditi balasta nakupljenog tokom zime. Učinite to na jednostavan i ukusan način: spojite devet superhranjivih sastojaka u zeleni smuti koji će iz organizma izvući štetne supstance, a napuniti vas zdravom energijom.

1. Korijander je diuretik koji iz tela "izvlači" suvišnu tečnost i štetne supstance. Ova aromatična biljka obiluje esencijalnim uljima koja stimulišu želudačne sokove i deluju protivupalno.

2. Limun je takođe prirodni diuretik neophodan u detoksikaciji - odlično pročišćuje jetru, podstiče varenje i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, koji jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv alergija.

3. Zeleno lisnato povrće (matovilac, kelj, spanać, blitva, raštika, zelena salata) odličan je dodatak smutijima jer sadrži obilje vitamina A i C, kao i minerala poput gvožđa, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma...

Ananas se ističe bogatstvom vitamina C i B
Unsplash 

4. Avokado obiluje nezasićenim masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje srca i krvnih sudova. Takođe je dobar izvor vitamina B i E, kao i kalijuma.

5. Ananas se ističe bogatstvom vitamina C i B, kao i minerala mangana, koji je važan za proizvodnju energije i detoksikaciju. Ananas je takođe bogat bromelainom, enzimom koji poboljšava varenje.

6. Krastavac je riznica vitamina A, C i K (vitamin K je važan za čvrstoću kostiju i dobru krvnu sliku), a sadrži i obilne količine minerala poput kalijuma i molibdena, koji stimulišu metabolizam. Isprobajte i napitak od omiljenog začina uz koji će kilogrami lakše nestajati.

Med sadrži više od 300 hranljivih materija korisnih za organizam
Unsplash 

7. Đumbir je bogat mineralima (kalijum, magnezijum, bakar, mangan) i vitaminom C. Sadrži obilje fitonutrijenata, među kojima je gingerol, koji stimuliše varenje i cirkulaciju i deluje protivupalno.

8.Zeleni čaj je bogat polifenolima, posebno katehinima - moćnim antioksidansima koji štite telesne ćelije od oštećenja i bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da zeleni čaj smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti.

9.Med sadrži više od 300 hranljivih materija korisnih za organizam. Među njima su brojni minerali, vitamini, aminokiseline, enzimi... Birajte domaći med, a izbegavajte onaj koji je industrijski prerađen.

Sastojci za smuti protiv prolećnog umora:

1 šolja ohlađenog zelenog čaja
2-3 grančice lišća ili 1 kašičica semena korijandera
1 šolja iseckanog zelenog lisnatog povrća po izboru
1 šolja iseckanog krastavca
1 šolja iseckanog ananasa
sveže isceđen sok 1 limuna
1 kašika rendanog svežeg đumbira
½ avokada

Priprema smutija:

Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte u glatku smesu.