Era većih zadnjica vratila se na velika vrata još pre par godina. Doduše, kada je reč o 2022. i trendovima za 2023. čini se da je figura peščanog sata ono što je na "ceni", što znači - tanak struk, izražene obline, ali to ne znači da sada treba da se izgladnjujete ili na silu menjate nešto što vam majka priroda nije dala. Upamtite, lepi ste baš takvi kakvi ste, no, ukoliko ste se u narednom periodu ustremili na izgradnju gluteusa, te želite da vam pozadina bude definisanija, stručnjaci ističu 10 namirnica koje mogu uticati na njen rast. 

Jako je bitno istaći da je vašoj zadnjici, kao i svim ostalim mišićima u telu potrebna uravnotežena ishrana, trening i odmor kako bi postali veći i jači.

Za definisanu zadnjicu potrebno je da ste u kalorijskom suficitu.
printscreen/instagram 

Veća zadnjica zahteva savršenu kombinaciju uravnotežene ishrane i delotvornog treninga. Dobićete na težini i veličini zadnjice ako ostanete u kalorijskom suficitu, a personalizovani plan treninga pomoći će u pokretanju mišićnog rasta u ciljanoj mišićnoj grupi.

Stručnjak za ishranu Vidur Seni iz Fitness Volta podelio je vodič u kom je otkrio sve što trebate da znate o top 10 namirnica koje vam mogu pomoći da dobijete veću i zategnutiju zadnjicu.

Od jaja do slatkog batata – pokazalo se da postoji mnogo popularnih namirnica koje bi mogle značajno uticati na čvrstinu i oblik.

Paradajz

Istraživanja su pokazala da paradajz može da spreci opuštanje mišića koje nastaje s godinama, što ih čini odličnim dodatkom ishrani za održavanje tonusa zadnjice.

Paradajz takođe ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći da se brže oporavite između treninga, a većinom se sastoje od vode, zbog čega ćete se duže osećati sitim.

Jaja

Jaja su jedan od najpopularnijih, praktičnih i pristupačnih izvora proteina. Dok je belance prepuno proteina, žumance je odličan izvor zdrave masti.

Jaja sadrže leucin, aminokiselinu koja podstiče sintezu mišića i smanjuje razgradnju mišićnih proteina. Leucin u kombinaciji s dozom visokokvalitetnog proteina može pokrenuti mišiće guze.

Maslac od orašastih plodova

Maslac od orašastih plodova često je izbor mnogih fitnes entuzijasta, a najpopularniji su maslaci od badema i kikirikija. Bogati su masnoćama koje pomažu pri vežbanju i održavanju zdravih kostiju i srca.

Plus – sadrže solidnu količinu proteina za izgradnju mišića.

Losos

Losos je prepun hranjivih stvari koje će pomoći pri izgradnji vaše pozadine.

Pre svega, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju upale, što može ubrzati oporavak i rast mišića.

Avokado

Avokado je jedan od najzdravijih i nutritivno najbogatijih izvora masti, koji vam može pomoći da dobijete na masi zadnjice i smanjiti nivo lošeg holesterola u telu.

Nadalje, magnezijum u avokadu može poboljšati kontrakciju mišića i smanjiti upalu nakon vežbanja. To može pomoći u smanjenju oštećenja izazvanih vežbanjem.

Tofu

Tofu se proizvodi od kondenzovanog sojinog mleka i bogat je proteinima, te sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne vašem telu.

Pečurke

Pečurke su jedna od najpodcenjenijih namirnica kada se radi o izgradnji gluteusa.

Uravnoteženi izvor proteina i ugljenih hidrata u gljivama odličan je izvor hrane za izgradnju mišićne mase, posebno za vegetarijance i vegane.

Spanać

Zeleno lisnato povrće obavezno je u svakom programu ishrane.

Spanać je pun hranjivih stvari i antioksidansa, te može poboljšati zdravlje očiju, pomoći u prevenciji raka, smanjiti oksidativni stres i smanjiti nivo krvnog pritiska.

Spanać takođe sadrži minerale koji vam mogu pomoći da se brže oporavite između treninga i poboljšati vašu izdržljivost, omogućujući vam da pojačate ritam treninga.

Tuna

Slično lososu, tuna je prepuna hranjivih stvari, poput omega-3 masnih kiselina.

Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu sprečiti gubitak mišićne mase i gubitak mišića kod starijih odraslih ljudi.

Batat

Batat je glavni izvor ugljenih hidrata za mnoge bodibildere i sportiste. Hranjiv je, bogat vlaknima, a pre svega ukusan.

Kao i srodni krompir, batat je praktičan izvor ugljenih hidrata, koji pomažu u izgradnji veće pozadine, piše Daily Star.

Definisana zadnjica može se postići na različite načine.
CYRIL MOREAU / Bestimage / Profimedia