Ukoliko ste poslednjih dana ulazili na Tiktok, velike su šanse da vam je na feed-u izašao neki od snimaka na kojima se praktikuje takozvani vakuum za stomak. Ova neobična vežba navodno pomaže da ojačate trbušnjake, i na duže staze uspešno vas rešava "viška" sa ovog dela tela.

A to nisu jedini benefiti. Kako ističu pojedini fitnes treneri, vakuum pojačava varenje, utiče na uži struk, pojačava snagu, kontroliše stomak, poboljšava držanje, a za nju vam nisu potrebni nikakvi "alati" niti oprema.

No, o čemu se ovde zapravo radi?

Ako pretražite hashtag #stomachvacuum na TikTok-u, videćete niz dramatičnih snimakudisanja, usisavanja stomaka i otkrivanja donjih rebara.

Jedna od prvih koja je pokazala ovu vežbu je fitnes instruktorka i fizioterapeutkinja Dženi Breneke koja preporučuje da ovako nešto radite izjutra, na prazan stomak. Ona takođe kaže da ne bi trebalo da pijete čak i vodu pre izvođenja vakuma.

Kako se izvodi vakuum za stomak?

Najpre ispustite sav vazduh iz pluća, a potom polako uvlačite stomak, bukvalno kao da želite da "zalepite" pupak za kičmu. Dobija se sličan efekat kao kada se trbušnjaci stežu prilikom ulaska u hladnu vodu. Držite dah 10 do 15 sekundi, a potom otpustite.

VEŽBA VAKUUM ZA STOMAK ZALUDELA JE LJUDE NA MREŽAMA: Tvrde da zbog nje imaju trbušnjake od čelika TikTok/blissedhappiness/kirra_obrien/summer_fit

Vežba se radi u nekoliko setova, i preporuka je da je ponavljate tri do četiri puta nedeljno.

"Ovo je tehnika koja se koristi u fizikalnoj terapiji, tako da je bezbedna, efikasna i ima mnogo istraživanja koja to podržavaju", rekla je fizioterapeutkinja u svom videu.

"Dakle, takođe može pomoći u smanjenju rizika od povreda donjeg dela leđa, može da kontroliše posturalnu kontrolu i stabilnost unutar vaše kičme i karlice, kao i da budete u stanju da kontrolišete i ojačate svoje trbušne mišice na komandu", dodaje.

Da li je vežba bezbedna?

Iako je vakuum za stomna bezbedan za većinu, postoje i oni koji nikako ne bi trebalo da je rade. Ukoliko imate problema sa visokim pritiskom, nažalost, vakuum nije za vas.

Takođe, oni koji prvi put rade ovu vežbu ne bi trebalo da preteruju sa zadržavanjem daha. Preporuka je da se počne sa oko 10 sekundi, te da postepeno napredujete sve do nekih 30 sekuni.

Vežba vakuum za stomak navodno skida višak sa stomaka.
prtinscreen/instagram 

Da li je vakuum za stomak efikasan?

Iako se pojedinci kunu u učinkovitost vakuma, brojni treneri progovorili su na ovu temu i istakli da ovako nešto ipak nije način da skinete kilograme. Samo uređenom ishranom i redovnim treningom zaista se možete rešiti "viška", ali se slažu da ova vežba može pomoći u jačanju trbušnjaka.