Nataša Bekvalac i Dragana Kosjerina sa razlogom spadaju u najzgodnije žene na javnoj sceni.

Naravno, iako genetika igra veliku ulogu, nije tajna da ove dame i te kako vode računa svom fizičkom izgledu i ishrani.

Nataša Bekvalac viška se rešila strogom ishranom zbog koje svakodnevno dobija komplimente na račun izgleda, a nedavno je potražila i pomoć profesionalnog trenera kako bi zategla mišiće i izgledala još bolje.

natasa bekvalac danas
printscreeen/instagram 

Sa druge strane, Dragana je poznata kao neko ko je uvek vodio računa o tome šta unosi u organizam, ali i da redovno trenira.

dragana kosjerina danas
printscreen/instagram 

Ipak, obema im je zajednička jedna aktivnost kojom su dobile najbolje rezultate. U pitanju je pilates na spravama.

Ovakav trening spada najcelovitiji i najefikasniji trening današnjice.

Šta je pilates na spravama?

Na prvom mestu, pilates je sve popularnija metoda vežbanja koju je u prvoj polovini 20. veka osmislio Nemac Jozef Pilates, spajajući elemente istočnjačkih i zapadnjačkih metoda vežbanja. Sa Istoka je preneo značaj povezanosti uma i tela, opuštanje i svesnost, a sa Zapada koncentrisanost na naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti.

Jozef Pilates je bio mišljenja da svaka vežba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čoveka u svakodnevnom životu. Na taj način vežbe su namenjene celom telu, a ne samo određenom mišiću ili grupi mišića.

reformer pilates
Shutterstock 

Danas postoji veliki broj različitih tehnika Pilatesa, a jedna od njih je i vežbanje na spravama Reformer, Cadillac, Stability chair, Ladder barrel, Spring wall, koje su godinama hit u svetu.

Najpopularnija spava Reformer se sastoji od pokretne platforme koja klizi napred i nazad na klizačima i koristi opruge kao otpore. Pokretnu platformu aktiviramo povlačenjem kanapa. Može se prilagoditi svakom vežbaču, bez obzira na visinu, težinu, pokretljivost i sposobnost. Namenjen je i ženama i muškarcima, različitog nivoa fizičke kondicije – od početnika do iskusnih vežbača.

Sam trening je dinamičniji, zabavniji i delotvorniji a rezultati evidentniji u dalekom kraćem vremenu nego kod pilatesa na podlozi.

Vežbanjem pilatesa na Reformeru se može postići:

  • Smanjenje stresa i oslobađanje napetosti
  • Fizička i psihička ravnoteža, bolja koncentracija, bez obzira na starosnu dob i fizičku kondiciju
  • Oblikovanje tela i razvijanje dugih i vretenastih mišića
  • Zatezanje mišića bez povećanja obima

i Dragana i Nataša redovno vežbaju na ovoj spravi, a fotografije u galeriji dovoljan su dokaz zašto bi svako od nas trebalo makar da proba ovakav tip rekreacije.

screenshoot/instagram, Instagram Nataša Bekvalac i Dragana Kosjerina