Steznici su se vratili u modu na velika vrata od kada je opet popularno imati figuru peščanog sata, koju je nametnula svetska trendseterka Kim Kardašijan.
Žene se neretko prepuštaju ovakvim metodama i isprobavanju steznika i korseta kako bi na sve načine vizuelno smanjile obim struka, međutim neke posrću u to ne znajući da mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje.

Pokrenuta je lavina komentara na mrežama kada je popularna pevačica Jelena Karleuša objavila slikureklamirajući steznik koji koristi.

"Preporučujem svakoj ženi, pogotovo onima koje se goje u predelu stomaka, porodiljama i ženama koje treniraju", napisala je Jelena u opisu slike na kojoj pozira sa steznikom oko struka, koji je ujedno i preporučila ženama, koje se doduše većinski, bore sa takvim problemom.

"Redovnim nošenjem i “treniranjem” vašeg struka ovim steznikom topite masne naslage i drastično smanjujete obim struka, skupljate opuštene mišiće, smanjujete osećaj gladi, popravljate držanje kičme", dodala je.
Iako nijednim istraživanjem nisu dokazane tvrdnje poput da "steznik topi masne naslage" ili "smanjuje osećaj gladi", pevačica je nastavila da ih iznosi. 

Kako su brendovi odeće za oblikovanje tela u konstantnom prodajnom porastu, govori i činjenica da je par Kardašijan - Vest pokrenuo vlastiti brendSkims koji je ostvario neverovatan uspeh. Kim Kardašijan je prva opet pokrenula trend uskog struka i širokih bokova i zadnjice, i sama je pokazivala na mrežama da redovno koristi steznike za oblikovanje struka. Tako smo prvi put imali priliku da vidimo steznik, kada joj ga je nekoliko asistenata bolno zatezalo, kada je bila na fitingu za Met Gala veče 2019. godine. 

Međutim, iako se mnogi dive efektu ovog steznika, nikako ne treba da zaboravite koliko je on štetan po zdravlje.

Figura izgledate savršeno, ali da li znate šta steznik čini telu iznutra?

Steznik nije efikasan ukoliko nije veoma uzan. On prvenstveno čini da vaš stomak i creva budu potisnuta što može pojačati vaš GERB i gorušicu.

"Vaš digetsivni trakt je zarobljen", tvrdi dr Erikson, gastroenterolog. Creva se normalno kreću ali ako su pritisnuta dugo vremena taj proces se ne dešava. Simptom nije stalan ali vodi do neprijatnih simptoma kao što su naduvenost i gasovi.

sta steznik uradi telu
screenshoot/instagram 

Zbog uskog i krutog kroja steznika i korseta, on takođe može pritisnuti dijafragmu i tako izazvati nedostatak daha. Sedenje u stezniku može dovesti do stanja zvanog meralgia paresthetica koji je posledica pritisnutog perifernog nerva.

Ovo stanje dovodi do trnjenja u nogama, koje dođe i prođe ili je konstantno. U ekstremnim slučajevima može dovesti do krvih ugrušaka

amber rouz
Instagram 

Kako pravilno koristiti steznik?

– Nemojte ga nositi na posao svakodnevno
– Nemojte kupovati steznike koji su preuski
– Steznik mora savršeno da pristaje vašem telu, stoga nemojte kupiti bilo šta već izdvojte vreme za potragu za pravim
– Ako vam je teško da ga obučete, lomite nokte i ne možete da dišete, obavezno uzmite veći broj.
Da li biste zarad lepote nosili steznik? Glasajte u našoj anketi ispod:

korset
screenshoot youtube