Nije retkost da određeni prozvodi "planu" nakon što postanu viralni na mrežama. Međutim, iako je do sada to bio slučaj sa bjuti proizvodima, parfemima i šminkom, malo ko je mogao da očekuje da će se ista stvar dogoditi i sa lekom za dijebatičare, ali ne iz razloga koji očekujete.

Naime, iako je originalno zamišljen kao lek za dijabetes tipa 2, sada za njim vlada prava pomama u Holivudu. Reč je o leku koji se u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama sada masovno koristi u borbi protiv gojaznosti.

Prema istraživanju proizvođača, danske farmaceutske firme Novo Nordisk, pacijenti su u roku od 68 nedelja izgubili prosečno 17 posto svoje ukupne telesne mase, za razliku od pet do devet posto, što se postizalo starijim lekom za mršavljenje - Metforminom, piše Daily Mail.

Dostupan preko NHS-a

Semaglutid ili Ozempic, koji se ponekad uzima u obliku tablete, no mnogo češće injekcijom, u Velikoj Britaniji je za ljude koji pate od dijabetesa tipa dva dostupan preko NHS-a (Nacionalne zdravstvene službe), a može se nabaviti i kod privatnog lekara, kao i bez nadzora lekara unutar raznih programa za mršavljenje (što doktori nikako ne preporučuju).

kim kardašijan je koristila lek za dijabetičare da bi stala u haljinu merilin monro.
LESE/RFLA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

The Daily Mail u članku je naveo i lekarsko upozorenje u kojem dr Eli Kanon pojašnjava kome je lek namenjen, te objašnjava rizike uzimanja istog i uopšteno, konzumiranje bilo kakvih medikamenata bez lekarskog nadzora.

Magazin Variety nedavno je pisao "kako lek zaslužuje govor zahvalnosti na Emiju s obzirom na to koliko zvezda ga je očigledno uzimalo".

Tako se šuška da ga je Kim Kardašijan koristila kako bi izgubila kilograme i uspela da uđe u haljinu Merilin Monro za ovogodišnju Met Galu, a hashtag #ozempic na TikToku broji preko 285 miliona pregleda.

kim kardašijan uspela je uz pomoć leka za dijabeticare da smrša 8 kilograma za par nedelja.
ANGELA WEISS / AFP / Profimedia 

Sva ta priča o spornom leku uzrokovala je povećanu potražnju te dovela do nestašice sa obe strane Atlantika, što je podstaklo otpor prema influenserima i zvezdama koje su halapljivo posezale za zalihama pre dijabetičara.

Farmaceutska industrija već je osmislila alternativni lek, tirzepatid (ime brenda je Mounjaro), ali Američka Agencija za hranu i lekove (U.S. Food and Drug Administration) još ga nije odobrila kao lek protiv gojaznosti.

Novo Nordisk je pak izdao saopštenje u kojem je poručio da će zalihe do kraja godine biti dopunjene.

Semaglutid, reguliše nivo šećera u krvi te imitira hormone želuca koji regulišu apetit, one koji mozgu jave da smo gladni ili siti.

Navode se i nuspojave, među kojima su mučnina, pankreatitis, kamen u žuči. U velikim dozama uzrokovao je i tumore štitne žlezde kod pacova.

Nije rešenje za svakoga

"Semaglutid bih opisala kao primer naučne pameti, međutim on nije rešenje za svakoga. Oko petina korisnika ne reaguje na njega. Razlog tome je to što ljudsko telo teži povećanju mase pa kada gubiš na težini, telo čini sve da se vrati na svoj najviši indeks telesne mase. Ako pacijent u tri mjeseca ne ostvari napredak, skidam ga s leka", kaže endokrinologinja dr Eftimia Kara.

Sa ovim mišljenjem saglasan je i Tom Sanders, profesor nutricionizma pri univerzitetu King‘s College London. "Pravi izazov je nakon  gubitka kilograma sprečiti njihov povratak", prokomentarisao je studiju o semaglutidu objavljenu 2021. godine u časopisu The New England Journal of Medicine.

"Lek možda može biti kratkoročno koristan, ali "mere javnog zdravstva koje podstiču promene ponašanja poput redovne fizičke aktivnosti i umerenog unosa energije su i dalje potrebni", dodaje.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!