Slava Marka Mitanovskog odavno je prešla granice Srbije i Balkana.

Stilizovao je i oblačio najpoznatije domaće ličnosti, a svetska javnost brujala je o njegovoj saradnji sa Ledi Gagom, kao i drugim imenima svetskog šoubiznisa.

Srpski dizajner svojevremeno je bio jedan od izabranih dizajnera na takmičenju "Ones to Watch" koje je održano na Londonskoj nedelji mode, septembra 2009. To je bilo otvoreno takmičenje za britanski "Vogue" za mlade dizajnere iz širom sveta, gde je panel izabrao samo četiri dizajnera za učešće, što stoji između ostalog u zvaničnoj biografiji kreatora.

marko mitanovski nekad
pritnscreen/instagram 

Markovi kostimi su predstavljeni u vodećim međunarodnim modnim publikacijama kao što su Dazed, Vision, Elle, Grazia, L'Officiel, Drama magazine, Vogue.co.uk itd... Njegovo delo je prepoznatljivo po skulpturalnoj i pozorišnoj formi, detaljnoj konstrukciji i preciznoj geometriji.

Međutim, poslednjih godina, mnogi su se pitali zašto javnost više nema prilkike da vidi njegove kolekcije, a onda su pojedini korisnici otkrili šta je pravi razlog- proces promene pola.

Marko više nije Marko, već Mia, a nakon uspešne operacije i oporavka, nastavila je da kreira i bude priznata u svetu mode. Nedavno smo na Instagramu prvi put mogli da vidimo kako sada izgleda srpski dizjaner, odnosno dizajnerka, a Mia se pratiocima obratila emotivnim rečima koje prenosimo u celosti: 

"Lepe žene se pitaju gde je moja tajna.

Nisam slatka, niti građena kao model,

ali kada počnem da govorim,

one misle da govorim laži.

Ja kažem,

U dohvatu je mojih ruku,

rasponu mojih kukova,

koraku mog koraka,

uvijanju mojih usana.

Ja sam žena

Fenomenalno.

Fenomenalna žena!

To sam ja."

mia mitanovski danas
printscreen/instagram 

Komentari podrške nisu izostali. "Prelepa", "Sijaš", "Jako si lepa", "Fascinantno! Predivan opis", "Zanosno, bravo", "Kakva si mačka"...  Miu su podržale i brojne javne ličnosti poput Ide Prester, Verice  Rakočević i mnogih drugih, a kako danas izgleda nakon promene pola pogledajte u galeriji ispod:

printscreen/instagram Marko Mitanovski nakon promene pola