Pratimo ih zbog stila, životne filozofije, bogato ilustrovanih iskustava, putovanja ili nekog specifičnog umeća. Ipak, na kraju završimo gledajući cene patika ili majice sa njihovim logom.

Kako se životna filozofija konvertuje u odevni predmet pitanje je za modne stručnjake. Ipak, ovde je, po svemu sudeći, reč o sasvim drugačijem fenomenu.

Još pre desetak godina čuveni savremeni američki filozof slovenačkog porekla Slavoj Žižek objasnio je da današnji čovek ne kupuje proizvod, već duhovno iskustvo. Pošto uglavnom nemamo priliku da lično spasavamo svet, što bi bilo ultimativno duhovno iskustvo, trudimo se da to činimo posredno, kupujući proizvode koji iza sebe imaju neku važnu i plemenitu priču. Najbolji primeri za to su Starbaks kafa i Evijan voda.

Kad je reč o Starbaksu, relativno skup napitak obrazložen je time što oni otkupljuju kafu po najvišoj ceni od malih proizvođača – što u prevodu znači da vaš novac ne ide ogromnim, prebogatim korporacijama, već običnim poljoprivrednicima koji će od tog prihoda hraniti porodicu, školovati decu i živeti normalno. Dakle, ako biste popili kafu u Starbaksu, time biste doprineli planetarnoj pravdi i smanjivanju socijalnih razlika. Evijan je, s druge strane, imao kampanju u kojoj je otkrio da čak 70% od maloprodajne cene jedne flašice odlazi na očuvanje prirodnih izvora čiste vode – što znači da opet spasavate svet, ali ovoga puta ekološki. Ova dva tržišna giganta, prema tome, nisu prodavala kafu i vodu, već mogućnost da Zemlju učinite boljim mestom za život.

instagram
Shutterstock 

Kada je reč o influenserima, stvar je prilično slična. Njihova slava i uticaj počivaju upravo na tome što nam nude novo duhovno iskustvo. Oni putuju, gledaju, doživljavaju i te doživljaje prenose nama. Ali, pošto nemaju svoje maloprodajne objekte, monetizacija je u njihovom slučaju nešto složenija: kada steknu dovoljan broj pratilaca, oni njihovu pažnju nude velikim brendovima koje će reklamirati. Ipak, nemali broj njih u određenom trenutku shvati da time pravi kompromis sa sopstvenim ubeđenjima, kao i da su sloboda i nezavisnost i te kako slatka stvar. I onda počinju sa stvaranjem sopstvenog brenda.

Za ovo danas postoji toliko primera da je, zapravo, manje influensera koji nisu zakoračili u poduhvat proizvodnje nego onih koji jesu. Među njima ima i profesionalnih dizajnera, kao što je slučaj sa Slavimirom Stojanovićem koji je plasirao brend zanimljivog naziva – Yebossi Mukewu – ali i onih koji ovu teritoriju tek otkrivaju, među kojima je i nekadašnja gejming ikona Baka Prase, koji se ozbiljno upustio u proizvodnju „Šaim se“ trejdmarka. Naravno, kad je reč o modi i lepoti, mnogo veći uticaj imaju žene, što na ovdašnjem tržištu dokazuje Lea Stanković.

Ekspanzija kupovine duhovnog iskustva je neminovna, što pokazuje zvezdana slava brendova koje prestavljaju milionski svetski influenseri, poput Davida Dobrika, koji je nedavno lansirao čak i parfem, ili legendarnog Džefrija Stara, koji je otišao toliko daleko da štampa majice i drugim jutjuberima. Tržište je preplavljeno različitim proizvodima iste namene, pa je postalo gotovo nemoguće praviti izbor prema kvalitetu, koji varira u nevidljivim nijansama. Zbog toga nije neprirodno opredeliti se za trenerku ne zbog vrste pamuka, već zbog toga što će novac kojim je plaćena otići u ruke nekoga čije životne stavove poštujemo.