Ako ste čitali bilo šta o retrogradnim planetama, znate da to najčešće znači da slede periodi zabune, odlaganja i ne baš poželjnih dešavanja.

Ako vam je u poslednjih nekoliko nedelja ili čak meseci ovaj osećaj bio posebno intenzivan, niste sami, piše elle.rs. Trenutno postoji pet planeta u retrogradnom tranzitu - šest ako uključite Pluton, čija se retrogradnost završila juče, ali se i dalje oseća njen uticaj.

Naravno, znamo da će se tri od ovih retrogradnih faza završiti tokom oktobra, tako da ovaj period neće trajati još dugo. U međuvremenu, razumevanje kako svaki retrogradni uticaj utiče na nas može nam pomoći da bolje razumemo sebe i svet oko nas. Imajući ovo na umu, dole pronađite sve planete koje su trenutno retrogradne i šta to za nas znači.

Retrogradni Merkur 28. septembar - 19. oktobar

Verovatno najpoznatiji tranzit u astrologiji, retrogradni Merkur voli da se igra đavoljeg advokata. Budući da je ovo planeta komunikacija i putovanja, poznata je po tome što izaziva smetnje u svemu što uključuje kretanje od tačke A do tačke B. To bi mogla da budu na kašnjenja na putovanja, lični nesporazumi i problemi u izražavanju.

Ovaj retrogradni Merkur je najviše pogodio naše lične odnose. Sada je vreme da izbegnete tračeve i govorenje stvari koje ne mislite.

horoskop
Shutterstock 

Retrogradni Jupiter 21. jun - 17. oktobar

Kada Jupiter, planeta sreće, krene retrogradno, često se osećate kao da nemate sreće. Propustili ste autobus za 30 sekundi? Stižete u radnju baš kada je zatvaraju? Jedini put kad izađete iz kuće bez kišobrana kiša padne?

Ovaj osećaj da ste uvek na pogrešnom mestu u pogrešno vreme tipičan je za retrogradni Jupiter. Pokušajte da zapamtite da ovakvi događaju često imaju onoliko značaja koliko im dajete. S obzirom da traje već duže vreme, pokušajte da se ne osećate kao da svet želi da vas obori. Uskoro će biti gotovo.

Retrogradni Saturn 24. maj - 10. oktobar

Saturn voli pravila. To je planeta discipline i autoriteta - svojevrsni učitelj. Dakle, kada se Saturn retrogradira otprilike četiri meseca, svi pravilnici obično lete kroz prozor. Dobro je i loše. Gubitak ograničenja svakako može otkriti kreativnije strane nas samih i omogućiti načine razmišljanja izvan tradicionalnih šablona.

Ali, naravno, granice postoje s razlogom. Možda ćete sebi dopustiti da barijera koja drži ravnotežu između vašeg posla i života počinje da se ruši ili ćete videti kako dopuštate da lične granice koje postavite u svojim odnosima nestanu. Retrogradni Saturn nas ponekad može učiniti i pomalo lenjima, a prikupljanje energije da se u ovom periodu pređe dodatni put može biti teže nego inače. Pokušajte da iskoristite ovo vreme za resetovanje i ponovno podešavanje, te naučite kako vam disciplina i granice mogu poslužiti umesto da vas ograničavaju.

horoskop
Shutterstock 

Retrogradni Uran - 20. avgusta - 19. januara

Kad je Divlje dete Uran retrogradan, sudaraju se različite paradigme. Naravno, ova retrogradnost je sporija i krčka mnogo nežnije od kraćih, oštrijih retrogradnih planeta bližih Zemlji.

Zamislite to kao vreme za učenje. Uran je revolucionarni mislilac, koji nam omogućava da promenimo svoju svest. Kao takva, kada se ova planeta retrogradno može potaknuti sukobe u načinu na koji razmišljamo i na šta smo navikli. Ovo naravno nije loše ako smo spremni da kritički proučimo zašto se osećamo onako kako se osećamo. U stvari, retrogradni Uran može biti period intenzivne samospoznaje samo ako to dopustite.

Retrogradni Neptun - 26. jun - 1. decembar

Sanjivi Neptun je planeta povezana sa našim nesvesnim. Ovo je vreme u kome će mnogi od nas imati čudne snove i intuicija će brujati. Retrogradni Neptun predlaže povratak na princip realnosti i pogled na svet, odnose i rad na pošten način. Oštre realnosti i trezvene istine su faktor Neptuna tokom njegovog okretanja.

On želi da pobegne, pa sa njim kada je retrogradan moramo da se odupremo porivu da se povučemo u izmaglicu ove ili one utopije, tuge i mraka.