Naiđu dani kada vam prosto ništa ne ide od ruke, kada vas raznorazne sitnice brzo i lako izbace iz takta, kada danima kasnite na posao, osećate da šef ne razume vaše poslovne poteze, a sa partnerom je odnos pun tenzije. I tako iz dana u dan.

Tada obično znamo da je nastupio čuveni retrogradni Merkur i sve svoje poteze opravdavamo njime. Vodimo se mišlju da je za našu nervozu zadužena neka viša sila, a ne mi sami.

Ove godine, retrogradni Merkur trajaće do 17. oktobra, a zahvaljujući Astronomskom udruženju "Eureka", danas otkrivamo da li ovaj period zaista utiče na ljude ili je to verovanje zasnovano bespotrebno.

- U Sunčevom sistemu postoji 8 planeta i sve one se kreću u istom smeru oko Sunca. Rotacije oko osa su im takođe u istom smeru, osim planete Venere koja jedina rotira suprotno od ostalih planeta. Međutim, danas se bavimo isključivo revolucijom (kretanjem planeta oko Sunca). Ponekad kada posmatramo planete sa Zemlje i njihovo prividno kretanje na nebeskoj sferi, može nam se učiniti da one stanu i počnu da se kreću unazad. Ovu pojavu u astronomiji nazivamo retrogradno kretanje - objašnjeno je u objavi na stranici "astrokutak_eureka".

Da li se planete stvarno kreću unazad?

- Odgovor je ne. Mi sa Zemlje vidimo prividno kretanje planeta unazad, a razlog retrogradnog kretanja je taj što je nekim planetama potrebno više ili manje vremena da revoluiraju (obiđu krug oko Sunca) nego Zemlji. Tada se dešava da Zemlja "prestigne" ili da druge planete "prestignu" Zemlju.

Merkur
Shutterstock 

U slučaju da posmatramo planete koje su udaljenije od Sunca u odnosu na Zemlju (Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun), tada sa Zemlje možemo da vidimo prividno kretanje unazad ovih planeta zato što ih Zemlja tokom svoje revolucije "prestigne". To se dešava i sa planetom Merkur. Revolucija Merkura traje oko 88 dana, što je dosta brže u odnosu na Zemlju. Zbog toga se dešava da je Merkur u toku svog obilaženja oko Sunca "prestigne".Tada, posmatrano sa Zemlje, Merkur promeni prividno smer kretanja. Ovo se naziva retrogradno kretanje Merkura ili retrogradni Merkur. Ova pojava dešava se nekoliko puta godišnje zato što Merkur dosta brže revoluira od Zemlje (3-4 puta godišnje) - ističe ovo udruženje.

Da li retrogradno kretanje Merkura ima uticaj na ljude?

- Sa aspekta savremene nauke, prividno kretanje Merkura na nebeskoj sferi ili bilo koje druge planete, apsolutno ne može da utiče ni na koji način na ljudsko ponašanje, raspoloženje, emocije i slične pojave. Ne postoje naučni dokazi koji to potvrđuju, kao što ni jedno razumno razmišljanje ne može ovo da potvrdi. To što se iz ugla posmatrača sa Zemlje, Merkur kreće retrogradno, ne znači da je on zaista promenio svoj smer, pa ni sa aspekta gravitacije ne postoji bilo kakva veza između Zemlje i ove prividne pojave. Merkur se sve vreme kreće normalno u istom smeru kao i ostale planete.

Ove tvrdnje navele su mnogobrojne korisnike društvenih mreža na diskusiju o ovoj temi.

- Nisam astrolog niti me ona zanima ali mi ovde smeta što kažete da nijedno razumno mišljenje ne može da potvrdi da retrogradni hod Merkura utiče na ljude (generalno i druge astronomske "prilike) a onda pozivate na diskusiju. Ako su to naučne činjenice onda nema diskusije, a ako ima diskusije onda je glupo da pre nje jedno mišljenje etiketirate kao nerazumno. Bilo bi jednostavnije reći da za sada ne postoje naučni zasnovani dokazi o uticaju planeta na ljude, ali da postoje mišljenja koja podržavaju.

- Naravno da utiče. Ako mesec kao satelit povlači nivo mora, dokazano utiče na mentalno obolele (tokom punog meseca), neki ljudi ne mogu da spavaju, imaju pojačanu nervozu, osetljivost uopšte itd. Kakav je tek uticaj planeta na čovekovo ponašanje. Ni ja nisam astrolog, za mene je to “razumno razmišljanje” na koje se vi, po mom mišljenju, tako nespretno pozivate.