Filmski festival u Kanu je počeo, poznate ličnosti hrle na Azurnu obalu, a ljubitelji mode širom otvaraju oči. U iščekivanju sve boljeg stajlinga (ništa posebno se nije dešavalo u prva dva dana), ali dok uživamo u pogledima sa crvenog tepiha, manje razmišljamo o tome koliko zvezde moraju strogo da se pridržavaju kodeksa oblačenja.

Evo šta tačno zvanična veb stranica filmskog festivala u Kanu kaže o kodeksu oblačenja: „Da biste prisustvovali gala projekcijama, potreban vam je večernji sako (smoking) sa leptir mašnom ili večernja haljina. Ako nije, možete da nosite koktel haljinu, tamno odelo sa pantalonama, elegantan topić sa crnim pantalonama, crna haljina, crno ili ponoćno plavo odelo sa leptir mašnom."Uredba sadrži i napomene o obući: „Obavezna je elegantna obuća, sa ili bez štikle. Zabranjene su patike. Molimo goste da ne nose rančeve, torbe ili velike torbe."Dakle, sve je jasno. Filmski festival je zaista propisao šta obući za projekcije, ali su to proteklih godina razbijali neki buntovni gosti, odnosno gošće! One su dovoljno velike zvezde da to mogu sebi da priušte.

Kristen Stjuart

Uvek poznata kao rušilac modnih pravila, Kristen Stjuart se još 2016. pojavila u „zabranjenim“ patikama, definitivno prekršivši kodeks oblačenja. Kasnije se sa ovom haljinom preobula u štikle, ovo je bilo samo da se ne muči sve vreme u štiklama...

Dženifer Lorens

Ok, japanke sigurno nisu tip obuće koju očekujemo na crvenom tepihu, ali Dženifer Lorens koja se spuštala niz stepenice u njima je bila maestralna. Godine 2023. Dženifer je prošetala festivalom u ležernim crnim, čini se, gumenim japankama. I izazvala buru reakcija, bilo je toliko spektakularno da je krupni plan njenih stopala obišao svet.

Dženifer Lorens
Marechal Aurore/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Džulija Roberts

2016. je očigledno bila godina za pobunjenike! Osim Kristen Stjuart i Džulije Roberts, izbegavala je i cipele, ali je čak bosa hodala stepenicama kanskog crvenog tepiha, smejući se sama sebi. Fotografi su oduševljeno snimali... Potpuno crni stajling upotpunila je crnim pedikirom...

Kristen Stjuart ponovo!

I dve godine posle prvog „izbijanja”, Kristen je ponovo odlučila da joj je dosta salonki sa vrtoglavo visokom štiklom. Čak i ako ih je potpisao Louboutin. Tako je u Kanu 2018. na crvenom tepihu skinula čuvene štikle sa crvenim đonom i nastavila dalje bosa.

Kristen Stjuart
VALERY HACHE / AFP / Profimedia 

Bonus video

Kanski festival Privatna arhiva

Izvor: Miss7hr/ Wanted A.N.