Francuskinje su pravi modni znalci, a pogotovo Parižanke su žena s najboljim stilom na svetu i to naravno, ne bez razloga. Mnoge dame su pokušale da otkriju njihovu tajnu, a čini se da ona zapravo ne postoji, već da je ključ dobrog izgleda u vrlo jednostavnim pravilima koje treba slediti.

Prvo od pravila vrlo jasno određuje da se s modnim trendovima treba igrati, a ne slepo ih pratiti. Takođe, vladarice stila znaju kako je osnova dobre odevne kombinacije u jednostavnim osnovnim komadima, dok je moć u detaljima koji nadograđuju celokupni izgled i čine ga posebnim.

Takođe, Parižanke su sklonije investiranju u kvalitetnije komade nego u brzu modu, ali to ne znači da im je garderoba sastavljena isključivo od skupocjenih komada. Štaviše, one su majstorice kombinovanja skupog s pristupačnim.

Francuskinje teže za klasikom, odnosno za modnim komadima koje mogu nositi godinama i uvek će izgledati sjajno. Zato ti u nastavku otkrivamo 10 onih koje ćeš rado naći u njihovim ormarima.

Bela košulja i damska haljina

Predimenzionirana bela košulja godinama je već zaštitni znak francuske 'nonšalantne' elegancije, a uz nju i ženstvene haljine jednostavnog kroja. Ako želiš biti poput Francuskinje, zaboravi na upečatljive dezene i jarke boje. No, to ne znači da one potpuno beže od uzoraka. Haljina na tufne u ovom slučaju je pun pogodak.

haljina na tufne
Shutterstock 

Majica na pruge i bež mantil

A kada smo kod dezena, jedan se već decenijama povezuje s Francuskinjama, a to su pruge! Neka se po uzoru na njih u tvom ormaru pronađe mesta i za jednu majicu ukrašenu ovim klasičnim printom. Svakao, ova lista je nezamisliva bez bež mantila. Priznajemo, niko ne nosi ovaj praktični komad tako elegantno kao Francuskinje.

bez mantil
Shutterstock 

Blejzer i elegantan šorts

Blejzer, posebno onaj krojen po meri, jedan je od najsvestranijih odevnih komada koje možeš imati u svom garderobu. U letnim mesecima preporučujemo nošenje onih izrađenih od svile ili satena koji odišu prigušenom senzualnošću.

Uz blejzer možeš kombinovati i elegantan šorts visokog struka, koji u sebi nosi retro prizvuk. Zaista, kombinacija je kao stvorena za šetnju Francuskom rivijerom.

blejzer i elegantan sorc
Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ravne cipele, po mogućnosti brendirane

Utisak lakoće uveliko pridonosi i pravilo koje rado slede sve Parižanke, a reč je o tome da nikada ne nose obuću u kojoj se ne mogu kretati bez napora. Ravne cipele od prirodnog materijala idealan su odabir Francuskinja.

Naravno, nećeš pogrešiti ni ako se odlučiš za sandale s dizajnerskim potpisom. Reč je o dodatku koji se smatra vrsnom investicijom, a isto pravilo važi i kada su dizajnerske torbe u pitanju.

ravne papuce
screenshoot/instagram 

Marame, sunčane naočale i efektan nakit

Od modnih detalja uz Francuskinje se najčešće vežu beretke, a u toplijim mesecima one rado nose i marame, bilo da bi pokrivale glavu ili kao efektne topove. Predimenzionirane sunčane naočare su svakodnevni ključni komad, čak i kada pada kiša. Osim što daju dozu tajnovitosti, skrivaju podočnjake, one i, naravno, štite oči od sunca. A što se nakita tiče, Francuskinje se vode onom "manje je više". Njihovi modni dodaci uvek su jednostavni, elegantni i bezvremenski, baš poput njihovog stila.

marama za glavu i suncane naocare
Instagram