Simboli koji se nalaze na etiketi bilo kog odevnog predmeta nisu sugestije. Oni predstavljaju uputstvo za čuvanje odeće. Ako ignorišete ove simbole, vaša odeća se nakon pranja može smanjiti ili izgubiti boju. Cnet.com objasnio je značenje najčešćih oznaka sa etiketa na odeći koje je jako korisno znati ako ne želite da uništite svoje omiljene odevne komade u pranju.

Simbol kade


Ova ikonica znači da se taj komad odeće može prati u mašini. Ako je ovaj simbol precrtan, onda se taj odevni predmet ne može prati u mašini i najverovatnije ga morate nositi na hemijsko čišćenje. Ona dolazi i sa nekim dodatnim oznakama. Recimo, ako je unutar kade napisan broj, on označava maksimalnu temperaturu na kojoj možete prati taj komad odeće.

Tačke u kadi takođe pokazuju temperaturu. Jedna tačka označava pranje u hladnoj vodi, dve tačke u toploj vodi i tri tačke predstavljaju vruću vodu.

Ako ispod kade ne stoji linija, to znači da bi odeća trebalo da se pere normalnim ciklusom pranja. To je dug ciklus pranja sa visokim brojem obrtaja. Ako ispod kade stoji jedna linija, to znači da bi odeća trebalo da se pere u toploj vodi, na srednjoj brzini okretaja i da se na kraju ispere u hladnoj vodi kako se ne bi izgužvala. Dve linije ispod označavaju da se ta odeća mora prati najnežnijim ciklusom. Ovaj tip pranja predstavlja sporo okretanje odeće na niskoj temperaturi. Najčešće se koristi za delikatnu odeću.

Ruka u kadi znači da se taj komad mora oprati na ruke, umesto u mašini.

Simbol pegle


Ako vidite simbol pegle na etiketi, to znači da taj komad odeće možete peglati, a ako je pegla precrtana, ne smete. Naravno, postoje i varijacije.

Tačkice u pegli označavaju temperaturu na kojoj se određena tkanina sme peglati. Jedna tačka označava temperaturu pegle, dve znači peglanje na srednjoj temperaturi, a tri na visokoj temperaturi koja se najčešće koristi za peglanje pamuka ili posteljine.


Simboli za sušilicu


Simbol za sušilicu je kocka u kojoj je krug, ali ponekad može biti i samo krug. Ako je ovaj simbol precrtan, tu odeću ne smete sušiti u sušilici, ako nije - smete.

Obratite pažnju na tačke. Simbol za sušenje sa tačkom u sredini znači da se odeća može sušiti na normalnom programu za sušenje. Dve tačke znače da se odeća može sušiti na visokoj temperaturi. Prazan krug znači da možete postaviti koju god temperaturu želite. Takođe obratite pažnju da li je ikona obojena ili ne. Ako vidite obojeni simbol, to znači da tu odeću morate sušiti bez zagrevanja.

Simboli izbeljivača


Mnogi ljudi jednostavno pretpostave da sve bele komade odeće mogu izbeliti izbeljivačem. To nije istina i zaista prvo treba da proverite etiketu.

Beli trougao znači da možete koristiti izbeljivač, ali trougao sa linijama znači da biste trebali koristiti izbeljivač bez hlora. Obojen i precrtan trougao znači da nikako ne smete koristiti izbeljivač.

etikete-na-garderobi-značenje-simbola
Shutterstock 

Simboli za hemijsko čišćenje


Krug sa slovom u njemu znači da se taj komad odeće treba nositi na hemijsko čišćenje. Slovo u simbolu govori radnicima na koji proces čišćenja treba staviti odeću. Vi ne morate znati šta znače ovi simboli, ali je važno znati da su za hemijsko čišćenje.

Detaljne ilustracije svih ovih simbola, pogledajte OVDE.