Budimo iskrene! Gotovo svakoj od nas se barem jednom u životu desilo da smo kupile prelepe cipele, ali apsolutno užasne za nošenje. Nevezano da li je do samog pada, visine potpetice ili posredi nešto treće, ali taj jedan par uglavnom je služio za "slikanje" i to je to.

Doduše, pojedinima od nas se to dogodilo i više puta. Činjenica je da visina štikle nije uvek merilo da li će cipela biti neudobna. Nekad prosto noga "klizi", nema dovoljnu potporu, ili je prosto i materijal takav da nam je cipela ili sandala neudobna.

profimedia-0798709078.jpg
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Zato i ne čudi što je jedan trik postao preko noći viralan, a sve što vam je potrebno za to već imate u kući. Naime, devojke su masovno počele da lepe selotejpom treći i četvrti prst na nozi.

Na ovaj način, pritisak se drugačije raspoređuje i ublažava sa nerva koji se nalazi između prstiju, a koji uzrokuje najviše bola kada nosite štikle. Oni koji su probali ovaj trik kažu da zaista radi, ali postoji još jedan koji provereno pomaže da izdržite duže u potpeticama, ali košta!

Naime, veliki broj dosetio se da na stopala naprska tečni anestetik. U inostranstvu može se naći solarcaine koji sadrži lidokain. Međutim, konkretno ovaj proizvod ne može se naži u Srbiji. Umesto njega možete kupiti Lidonostrum Bomba Spray sa 10% lidokaina, a ovaj anestetik u spreju mnogi koriste prilikom tetoviranja kako bi umanjili bol na koži.

lek.JPG
printscreen/inkedplanet 

Njegova cena je oko 2.000 dinara, ali će vam bočica dugo trajati. Dakle, ukoliko zakaže selotejp, anestetik u spreju takođe može pomoći, a u nastavku vam otkrivamo i kako da znate koja visina štikle vam tačno odgovara.

Prilikom odabira bitno je nekoliko faktora, tip, da li su zatvorene, otvorene, nagib stopala i naravno, štikla. Staro pravilo kaže da većina potpetica do 7 santimetara važi za udobne za hodanje, međutim, ukoliko zaista želite da izaberete model sa višom potpeticom, dobro će vam doći jedan jednostavan trik za koji vam je potreban metar ili lenjir.

ZABORAVITE NA BOL U STOPALIMA: Evo kako ćete na najbrži način tačno odrediti koja VISINA ŠTIKLE vam savršeno odgovara TikTok/AnaSkid

Dakle, potrebno je da sednete na stolicu i poptuno ispužite stopalo i prste. Lenjirom merite od tabana do gaznog dela, odnosno, do dela na kom se stopalo savija kada ste u obući sa visokim potpeticama. Dobijeni broj je tačna visina koja vašem stopalu najviše odgovara, te je dobro znati da tu brojku imate u vidu kada ste u šopingu.

Ukoliko vam se visina učini nižom nego što biste želeli, stručnjaci kažu da nećete pogrešiti ukoliko izaberete i obuću sa potpeticom koja je viša za santimetar do dva, ali da je sve preko toga veliko opterećenje za stopalo.