Patike su odavno prevazišle svoju prvobitnu ulogu, obuće za slobodno vreme ili sport, pa su tako danas temeljni komad koji modnih zavisnica poput Ane De Armas, Džesice Albe ili hejli Biber koje ovu obuću vešto kombinuju s haljinama, suknjama, pantalonama, farmerkama...

Njihova bezvremenost i svestranost učinila ih je must have obućom koju rado nosimo u raznim prilikama.

Stylight koji se bavi navikama kupaca analizirao oko 160 miliona korisnika i došao do zanimljivih podataka.

Najpopularnije patike koje će ove godine biti najtraženije su retro modeli nadahnuti 90-im godinama poput New Balancekoji obožavaju brojne slavne trendseterke poput Kaje Gerber, Emili Ratajkovski, Kendal Džener...

emili ratajkovski u patikama n balance
Ulices Ramales / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Spomenute patike beleže porast pretraživanja od čak 94 posto u odnosu na fabruar prošle godine.

Drugi trend koji rapidno raste je pomalo neočekivan - radi se o patikama s platformom, a takve modele već u svojoj ponudi imaju i high street brendovi, ali i luksuzni brendovi poput Prade. Da im vrtoglavo raste popularnost dokazuje i podatak da se pretražuju 72 posto više u odnosu na fabruar 2021.

Ne treba zaboraviti ni na udobne i svestrane patike naglašenog sportskog dizajna - ovakvi modeli postaju nova omiljena obuća čak i van teretana i sportskih terena.

Google-ova pretraživanja za ovakve modele porasli su za 33 posto u odnosu na fabruar prošle godine.

Hejli Biber rado nosi patike koje kombinuje s odelima
Peter Parker / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Četvrti trend vezan za sportsku obuću ove je godine usmeren na tzv. održive modele koja današnjim kupcima postaju sve više prioritet.

Poznati održivi brend patika Veja zabeležio je porast pretraživanja od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ova patike rado nosi i Kejt Midlton.

Još jedan trend za ovu godinu su patike pastelnih boja, a ove cipele u skladu s prolećno/letnjom sezonom bleeže porast interesovanja od 23 posto.

kejt midlton rado nosi veja patike
SplashNews.com / Splash / Profimedia