Poznata je po tome što voli duh Francuske, a naročito Pariza, ali i kroz odevne kombinacije koje nosi, Jovana Sretenović predstavlja neiscrpnu inspiraciju damama koje vole jednostavan stil.

Kada se setimo ekspanzije blogova pre nekoliko godina, na srpskoj blogerskoj sceni jasno se izdvojilo nekoliko modnih blogova, a među njima je bio svakako i blog BonjourJR, iza kojeg stoji naša sagovornica Jovana Sretenović.

Danas modni blogovi više nisu mesto gde ćemo pronaći dobre odevne komade ili videti šta je njegova autorka odlučila da obuče toga dana, jer sada pribegavamo Instagramu koji nam nudi pregršt modnih inspiracija, a profil @bonjourJR to definitivno jeste. 

Jovana Sretenović, svoj Instagram profil uređuje modnim kombinacijama koje odišu prefinjenim stilom i francuskim šikom koji je toliko karakterističan za nju i koji obožava da preferira.

jovana sretenović
Tijana Žunić/ ustupljene fotografije 

Njen stil bismo opisali kao skup pažljivo biranih motiva i inspiracija, ne osvrćući se na trenutne trendove, već na biranje klasičnih komada koji su za sva vremena.

Kako bismo vam je malo više približili, o tome ko joj je trenutna inspiracija, ko je je bio uzor tokom razvijanja sopstvenog stila, ali i o tome šta nikada ne bi stavila na sebe, pričali smo sa Jovanom Sretenović.

Za početak, kako si došla na ideju za bonjourJR pseudonim?

Naziv BonjourJR je nastao poprilično spontano, prikazivajući moju ljubav ka Francuskoj. Danas mi se dopada taj spoj reči koju svi znaju da izgovore i mojih prethodnih inicijala. (Jovana Radojičić)

Ko je imao najveći uticaj na građenje tvog stila?

Najveći uticaj na izgradnju mog stila definitivno je imala mama. Moje divljenje njom je svakim danom sve veće, pogotovo od kada sam se i ja ostvarila u toj ulozi. Kada govorimo o stilu, pored odevanja, pre svega je bitno obrazovanje, vaspitanje i maniri, iz čega sledi samopouzdanje. Za mene svi navedeni pojmovi predstavljaju stil.

jovana sretenović
Tijana Žunić/ ustupljene fotografije 

Obzirom na to da si se relativno skoro porodila, pored pregršt obaveza sa bebom, da li trenutno imaš izvor stilske inspiracije?

Kada je reč o inspiraciji pored čuvenih Francuskinja tu su i Rosie Huntington-Whiteleye, Pernille Teisbaek, Giovanna Bataglia.

Šta je za tebe ključ dobrog stila?

Ključ dobrog stila se ogleda u tome da znate koji model, kroj i boje vam dobro stoje, kao i da izaberete adekvatnu kombinaciju za svaku priliku.

Svi se rodimo sa urođenim stilom, ali ga upravo kroz vreme i iskustvo gradimo na način da upoznajemo i prihvatamo sebe- svoje telo i svoje želje. Na to se svede deviza: Osećam se dobro u svojoj koži!

jovana sretenović
Tijana Žunić/ ustupljene fotografije 

Koji aktuelni modni trendovi ti se dopadaju, a koji nikako nisu tvoja "šoljica čaja"?

Osnova mog stila jesu klasični komadi. Svi trendovi koji se ogledaju u dobrim vanvremenskim krojevima mi se dopadaju- pruge, ravan model jeans-a, jednostavne mokasine, safari nijanse. Ono što nikada nisam ni preferirala su neon boje pa to neću nositi ni sada.

Da li postoji jedan večni komad koji nikada ne bi nosila?

Mislim da od klasičnih komada bih sve nosila, ali odevni komad koji sigurno ne bih nikada obukla su čarape u boji kože!

Kome bi dodelila titulu “ikone stila” u muškoj, a kome u ženskoj kategoriji?

Za mene su ikone stila Brižit Bardo, Džejn Birkin, Odri Hepbern… To su dame koje su ostavile neprolazan trag u modi. Od domaćih izdvajam Anicu Dobru i Mariju Tarlać. Što se tiče muškog stila: Klark Gebl, Alan Delon, Džud Lo. 

jovana sretenović
Jovana Sretenović