Izreka „what goes around comes around”, možda ima za cilj da opiše karmu, ali je takođe i savršen način da objasni ciklus mode. Trendovi i stilovi koji su se nekada smatrali modernim i smelim postaju stari i ružni, da bi se “ponovo rodili” i nosili decenijama kasnije. A čini se da se taj ciklus okreće brže nego ikad. Manje od 20 godina kasnije, moda koja se 90-ih smatrala kul još jednom doživljava slavu. Bilo da je to na modnoj pisti, na ulici ili u prodavnicama, trendovi iz 90-ih pojavljuju se svuda. Evo našeg vodiča za modu iz 90-ih i kako je nositi danas.

Zvoncare

Mnogo pre nego što su uske farmerke postale najlepši stil kad je teksas u pitanju, vladale su zvoncare. Kako su modne preferenicije 90-ih išle ka oversized i širokim siluetama, ove farmerice tada su bile najveći favorit. Njihova ležerna estetika učinila ih je savršenim za dnevni, ali i noći izbor. Danas ih nosimo ili kao sečene ili kao ekstra dugačke. Izbor je na vama.

Čokeri

Kada je reč o asesoarima tokom 90-ih, komad koji je suvereno vladao je čoker. Dok su mnogi bili napravljeni od rastegljive plastike i dizajnirani da podsećaju na tetovažu, drugi su se pohvalili konstrukcijom od tkanine i odlikovali su se kristalima i draguljima. Oni su se 2020. godine zaista vratili u modu i mogu da pruže čitav niz kombinacija sa elegantnim vajbom iz 90-ih.

Alke

Čokeri nisu bili jedini nakit koji je dostigao vrhunac popularnosti 90-ih. Alke su takođe imale važan trenutak tokom decenije. Jedino pravilo dok ste nosili ovaj nakit bilo je da budu što veće. Na kraju, koja je svrha nošenja nakita, ako je neprimetan?

Krop topovi

Da biste 2020. godine nosili look iz 90-ih, krop top je must have. Danas možete da rekreirate najbolji look iz prethodne decenije uparivanjem krop topa i mom džinsa. Ova šik kombinacija je omiljena i kod slavnih zvezda, ali i u street style-u.

Kombinezoni

Ako ste živeli u 90-im, velike su šanse da ste nosili kombinezone. Teksas kombinezoni bez rukava tada su bili suštinski modni predmet, a nosile su ih i žene i muškarci. Da biste ovaj izgled zaokružili u čistom stilu 90-ih, pokušajte da povežete par klasičnih plavih kombinezona sa krop topom i patikama.


Gumice za kosu

Rekreiranje look-a iz 90-ih se ne završava sa odećom. Završava se vašom frizurom. Scrunchies su bili omiljeni modni detalj te decenije i upotpunili su mnoge stajlinge i frizure. Od jednostavnih satenskih do glamuroznih baršunastih dizajna, ove gumice su bile dostupne u čitavom nizu opcija i mogle su se nositi sa repom, punđom ili kikama.


Cipele

Kao i odeća, i cipele 90-ih spadaju u istu kategoriju trendova. Grunge pokret stvorio je vojsku muškaraca i žena koji su nosili teške crne čizme. Bajkerske čizme nosile su se od slip haljina i cvetnih dezena do širokih košulja i pohabanih farmerki. Minimalistički trend takođe je imao svog predstavnika, a u pitanju su Birkenstock papuče. Jednostavne i udobne, Birkenstocks su dolazile u raznim stilovima i bojama, ali su i dalje imale taj ujednačen vajb koji je bio potreban za kreiranje savršenog look-a. Platforme je popularizovala pop muzička scena, posebno Spice Girls. Converse Chuck Tailor, Manolo Blanik u stilu Meri Džejn takođe su bili u vrhu modnih trendova.