Na ljudskom telu postoje određena mesta na kojima će se miris prirodno duže zadržati. Da vam miris parfema ne bi trajao kraće nego što je predviđeno i kako ne biste potrošili pola bočice prilikom stavljanja, primenite neke od ovih saveta i svež miris će vas pratiti duže nego što ste očekivali. 

parfem
Unsplash/Emily Wang 

Pogledajte koje savete to ranije možda niste imali prilike da čujete i kako da ispravite dosadašnje greške prilikom nanošenja parfema.

Pravilno nanošenje

Nakon nanošenja parfema, mnogi ljudi protrljaju to mesto da bi zagrejali kožu i raširili miris. Kakva greška! Trljanjem parfema se razbijaju njegovi molekuli, a miris tako brže nestaje.

Ne nanositi parfem na odeću

Parfemi sadrže razna ulja koja prete mrljama koje mogu ostati na garderobi.

Parfem i dezodorans

Ukoliko koristite dezodorans jakog mirisa, parfem izbegavajte. Ako ne možete da zamislite izlazak iz kuće bez nanetog parfema, onda koristite neutralni dezodorans. Tako će jaki mirisi izbeći njihovo nepotrebno mešanje.

Hidrirajte kožu

Ako imate prirodno masnu kožu, miris na vašoj koži će duže trajati. Za osobe sa suvom kožom predlažemo da se raspitaju da li vaš parfem postoji i u obliku losiona i koristite ga za maksimalni kapacitet mirisa. Ako ne postoji takav losion, najpre namažite bezmirisnu kremu na vlažnu kožu, gde god da nameravate da poprskate omiljeni parfem.

Gde se nanosi parfem?

Ono što aktivira parfem je svakako toplota. Pulsne tačke na telu su najbolja za primenu mirisa, zbog topline krvi. Takve tačke nalaze se iza uha, na dnu grla, na zglobu, unutar lakta i iza kolena. 

Količina koja se nanosi

Parfemi sadrže oko 30 odsto parfemskog ekstrakta, a toaletne vode između 5 i 10 odsto. Zato parfem našpricajte najviše dvaput ako je jak, dok toaletnu vodu možete naneti i duplo više puta. Preko toga zaista bespotrebno trošite proizvod.

Parfem i tuširanje

Najbolje bi bilo da parfem nanosite odmah nakon tuširanja, jer se njegova dugotrajnost povećava ukoliko se nanese na vlažnu kožu.

Menjanje parfema

Ako ste od onih osoba koje imaju samo jedan parfem po kom je prepoznatljiv onda ćete teško primeniti savet da je lepo s vremena na vreme promeniti parfem. Da li vam se desilo da vam drugi pohvale miris, a vi se ste se toliko na njega navikli da ga više ni ne osećate? Vreme je da ga promenite. Za noć i u hladnijim mesecima, preporučuju se jači i muževniji mirisi, dok se u dnevnim varijantama i u toplijim mesecima preporučuju lagane i prozračnije varijante. Jesen i zima idealni su za mošus i drvenaste mirise, a leto i proleće za cvetne i citrusne. 

Čuvanje parfema

Toplota, svetlost i vlažnost mogu da razbiju jedinjenja u parfemu, što dovodi do slabljenja mirisa. Da biste održali parfem u najboljem stanju, čuvajte ga na hladnom mestu, daleko od prozora tj. direktne sunčeve svetlosti. Obavezno ga držite van kupatila, pošto toplota i vlažnost od tuša mogu znatno da utiču na nestanak mirisa.